Inițiativa, care la rândul său este parte a efortului de a susține micul business prin servicii de consultanță (BAS – Business Advisory Services) vine să ajute femeile antreprenoare să-și dezvolte afacerile și abilitățile de administrare a afacerilor, și să sprijine companiile în care femeile formează majoritatea angajaților. Programul de asemenea oferă instruire femeilor ce intenționează să-și lanseze sau să dezvolte o afacere.
”Femeile antreprenoare au un mare potențial economic, iar în cadrul inițiativei ”Femei în Afaceri”, ele au posibilitatea de a-și extinde afacerile – fapt ce e benefic pentru întreaga economie a Moldovei”, a menționat Henrik Huitfeldt, Consilier în domeniul cooperării pentru dezvoltare la Ambasada Suediei.
“În cadrul acestui program, obiectivul nostru principal este să ajutăm femeile antreprenoare să acceseze serviciile de consultanță pentru dezvoltarea afacerilor. În acești doi ani am lansat Programul de Instruire a Femeilor în Inițierea şi Dezvoltarea unor Noi Afaceri, Programul de Dezvoltare a Abilităţilor de Conducere ale Femeilor-antreprenori, Programul de Mentorat. De asemenea, am realizat activităţi pentru a spori accesul femeilor-antreprenoare la resurse financiare.”, a relatat Stela Melnic, Conducător Regional al Programului BERD de Susținere a Micului Business.
Din numărul total de companii care au beneficiat de susținerea BERD BAS Moldova, 93% sunt întreprinderi în proprietatea femeilor sau administrate de femei, 7% sunt întreprinderi în proprietate sau administrate de bărbaţi unde femeile constituie mai mult de 60% din totalul angajaţilor. În acelaşi timp, majoritatea beneficiarilor sunt ÎMM-uri, cu mai puţin de 50 angajaţi.
Domeniile de specializare ale beneficiarilor sunt diverse. Cca 14% reprezintă întreprinderi producătoare de confecţii, 13% sunt specializate în comerţul angro sau cu amănuntul, 11% din întreprinderi beneficiare sunt producătoare de produse alimentare şi băuturi, 9% oferă servicii medicale, acestea fiind urmate de companii specializate în tehnologii informaţionale, turism, construcţii, media şi comunicaţii.
Proiectele întreprinderilor beneficiare sunt orientate spre consolidarea pozițiilor pe piaţă, îmbunătăţirea managementului calităţii, managementului operaţional şi financiar, al relaţiilor cu clienţii, extinderii afacerii existente. Astfel, 43% din beneficiari au obţinut susţinere în realizarea proiectelor de consultanţă pentru implementarea sistemelor de management informaţional, 39% în domeniul de marketing şi promovare, 7% în implementarea sistemelor de management al calităţii, 7% pentru soluţii de inginerie, 4% în elaborarea strategiilor şi planurilor de afaceri.
Pentru anul următor, BERD BAS Moldova îşi propune continuarea susţinerii proiectelor necesare femeilor-antreprenoare, instruirea femeilor care doresc să lanseze o afacere sau deja dezvoltă o afacere în cadrul programelor lansate recent.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.11.2013Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a susținut 56 de întreprinderi timp de doi ani în cadrul inițiativei ”Femei în Afaceri” finanțate de guvernul Suediei
Comentarii (0)