Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.11.2013

Ministerul Economiei înaintează proiectul de lege pentru liberalizarea pieţei produselor petroliere

Ministerul Economiei înaintează proiectul de lege pentru liberalizarea pieţei produselor petroliere

În scopul liberalizării pieței produselor petroliere Ministerul Economiei a înaintat spre aprobare, către Guvernul Republicii Moldova, varianta definitivată a proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii privind piața produselor petroliere nr.641 – XV din 30.07.2001. Proiectul a fost elaborată  în urma consultărilor suplimentare și cu instituțiile de resort. Modificările conceptuale, preconizate de amendamentele acestui proiect de lege, urmează a avea efecte imediate.
 
Proiectul introduce o serie  de modificări și măsuri necesare într-o economie de piață, astfel, în scopul evitării unor volatilități majore pe piața produselor petroliere se propune ca prețurile maxime de comercializare cu amănuntul/ridicata a produselor petroliere principale să se calculeze în baza cotațiilor Platt’s Mediterranean (întrucât anume acestea sunt prețurile de referință pentru majoritatea tranzacțiilor cu produse petroliere din zonă). Pentru gazul lichefiat în baza prețului producătorului de peste hotare, dar și a unei marje comerciale specifice care ar include toate cheltuielile aferente comercializării produselor petroliere, și nemijlocit profitul acestora.
 
Pentru stabilirea unor valori cât mai corecte în corelaţie cu calitatea produselor petroliere principale, ținând cont de faptul că cotaţiile Platt's figurează doar pentru 2 produse petroliere (de altfel de cea mai înaltă calitate), se consideră oportună utilizarea ratelor de multiplicare în funcție de cotația Platt's existentă.
 
Totodată, proiectul propune includerea unor  prevederi  ce oferă dreptul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, de a interveni în stabilirea plafoanelor marjelor în cauză, în momentul în care rata de schimb  înregistrează modificări mai mari de 3%, de la rata de referință anterioară.
 
Pentru facilitarea activităţii de întreprinzător prin admiterea unor companii noi pe piața dată, precum şi pentru a reduce cheltuielile operatorilor pe piaţa produselor petroliere se prevede excluderea  obligativităţii de a deţine de către importatorii de produse petroliere principale a depozitelor petroliere proprii şi/sau închiriate pentru păstrarea produselor petroliere principale în volum minim de 5 mii m3. Iar pentru importatorii de gaz lichefiat obligativitatea existenţei depozitelor proprii şi/sau închiriate pentru păstrarea gazului lichefiat în volum minim de 150 m3. De asemenea se propune  excluderea condiția existenței capitalului propriu în sumă de 8 mil. lei.
 
Proiectul mai propune exonerarea licențierii importurilor de produse petroliere, pentru consum propriu al entităților economice (gospodării agricole, companii de transport, etc.), dar fără drept de comercializare pe piața internă.  Aceasta va fi înlocuită printr-un sistem de notificare, concomitent cu includerea elementelor fundamentale aferente efectuării operațiunilor date, inclusiv prin notificarea volumelor și tipului de produs care urmează a fi importat, dar și completarea declarației pe propria răspundere a agentului economic implicat în astfel de operațiuni.
 
Modificările vor avea impact benefic  atât asupra consumatorilor, cât și asupra mediului de afaceri, prin eliminarea barierelor de penetrare a pieței, dar și limitarea practicilor abuzive la formarea prețurilor, concomitent cu excluderea carențelor existente în mediul concurențial, toate acestea în perspectivă fiind orientate spre liberalizarea totală a pieței care se bazează exclusiv pe principiile economiei de piață, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus