Trimite e-mail | Printeaza
Externe
21.11.2013

Ucraina suspendă pregătirea acordului de asociere cu Uniunea Europeană

Ucraina suspendă pregătirea acordului de asociere cu Uniunea Europeană

Ucraina a suspendat pregătirea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a cărui semnare se afla pe ordinea de zi a summitului european de săptămâna viitoare de la Vilnius, potrivit unui decret al guvernului de la Kiev publicat joi pe site-ul său oficial.

Acest decret ordonă 'suspendarea procesului de pregătire a acordului de asociere între Ucraina și UE' pentru 'a asigura securitatea națională, relansarea relațiilor economice cu Rusia și pregătirea pieței interne pentru relații de la egal la egal cu Uniunea Europeană'.

Textul propune, totodată, crearea unei comisii tripartite între Ucraina, Rusia și UE asupra comerțului și 'relansarea dialogului activ cu Moscova și cu alți membri ai Uniunii Vamale' (Rusia, Belarus și Kazahstan), care invită Kievul de mai mult timp să se alăture acestei structuri.

Decizia guvernului de la Kiev intervine după ce parlamentul ucrainean a respins, în cursul dimineții, toate proiectele de lege ce permiteau rezolvarea cazului Timoșenko, solicitată de Uniunea Europeană înainte de summitul european din 28 și 29 noiembrie de la Vilnius, unde era preconizată semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina.

Aflat într-o vizită la Viena, președintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a dat asigurări că țara sa va continua să meargă pe calea spre Uniunea Europeană. Ucraina 'va continua să lucreze pe această cale, calea integrării în UE', a afirmat președintele Ianukovici, citat de AFP. 'Bineînțeles că sunt dificultăți pe această cale', a recunoscut șeful statului ucrainean după o întâlnire cu omologul său austriac Heinz Fischer.

'Avem nevoie să examinăm aceste probleme pentru a vedea dacă ele pot fi reglementate sau evitate', a declarat Viktor Ianukovici. Întrebat în legătură cu motivele pentru care Iulia Timoșenko, fosta sa rivală în alegerile prezidențiale din 2010, nu a fost eliberată, Ianukovici a afirmat că o decizie în acest caz ține de resortul justiției, adăugând că punerea în libertate a fostului premier este 'foarte controversată'.

Acordul de asociere a Ucrainei la UE a făcut, în ultimele săptămâni, obiectul unei intense lupte de influență între UE și Rusia. Moscova a fost acuzată de mai multe țări occidentale că exercită presiuni asupra Ucrainei pentru ca fosta republică sovietică să renunțe la apropierea de UE, acuzații respinse joi de președintele Vladimir Putin.

Prezent la o reuniune cu scriitori ruși, Vladimir Putin declara, înainte ca guvernul de la Kiev să decidă suspendarea pregătirii acordului cu UE, că Rusia nu se opune apropierii Ucrainei de Uniunea Europeană, dar se declară categoric intrării acestei țări în NATO.

''Noi nu suntem împotriva alegerii suverane a Ucrainei, oricare ar fi ea. Vorbim cu totul despre altceva. Dacă ne-ar fi spus că Ucraina intră în NATO, atunci noi am fi fost categoric împotrivă, întrucât apropierea de granițele noastre a infrastructurii unui bloc militar reprezintă pentru noi o amenințare reală, în timp ce uniunile economice nu ne afectează din punctul de vedere al capacității de apărare a țării'', a afirmat șeful statului rus, în cadrul reuniunii amintite, potrivit ITAR-TASS.

Liderul de la Kremlin a ținut să sublinieze, însă, că Rusia și Ucraina se află într-o zonă de comerț liber și că integrarea europeană a Ucrainei va atrage după sine unele riscuri economice. 'Dacă Ucraina își deschide în totalitate porțile Uniunii Europene, atunci noi nu putem lăsa aceste porți largi cu Ucraina așa cum sunt ele astăzi'', avertiza Vladimir Putin. Agerpres

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus