Summitul Parteneriatului Estic, reuniune la care vor lua parte șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană și din vecinătatea estică a blocului comunitar, se va desfășura joi și vineri la Vilnius. La acest summit Republica Moldova și Georgia urmează să parafeze Acordul de asociere cu UE, în timp ce Ucraina ar fi trebuit să semneze acest document, dar a anunțat că suspendă acest proces.
Republica Moldova și Georgia au început negocierile referitoare la viitorul Acord de asociere cu Uniunea Europeană în 2010, ambele state sperând să semneze acest document în 2014.
Ucraina, care era mai avansată în apropierea de UE, a reușit să parafeze acest document în 2012, după aproape cinci ani de negocieri cu UE, în pofida tensiunilor legate de încarcerarea fostului premier Iulia Timoșenko. Totuși, cu o săptămână înainte de Summitul de la Vilnius, Guvernul de la Kiev a anunțat că a suspendat pregătirea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, a cărui semnare se afla pe ordinea de zi a reuniunii.
Decizia a fost interpretată în unele capitale europene drept o cedare a președintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, la amenințările ruse cu limitarea importurilor ucrainene în cazul în care Kievul semnează Acordul de asociere la UE.
Semnarea acordului de către Ucraina — stat cu o populație de 47,7 milioane de locuitori — era considerată miza Summitului Parteneriatului Estic, de aceea Bruxellesul și-a exprimat "decepția" după ce Kievul a renunțat la Acordul de asociere.
Președintele Traian Băsescu este de părere că, așa cum se prefigurează în acest moment, Summit-ul de la Vilnius va fi un eșec pentru UE, dar un succes pentru România și Republica Moldova.
"Nu aș vrea să am o anticipare care să dea un generic definitiv, dar, așa cum se prefigurează acum, Vilnius-ul va fi un eșec pentru UE, dar un succes pentru România și Republica Moldova. Rog să fiu scuzat pentru această abordare, dar asta este realitatea. Ratarea semnării Acordului de asociere și a Acordului de liber schimb de către Ucraina este un eșec european, o Europă din care facem și noi parte. Din punct de vedere strict al României, este un succes că Republica Moldova va parafa cele două Acorduri", a declarat recent Băsescu.
Potrivit șefului statului român, rezultatul de la Vilnius este important pentru că se marchează, pentru prima dată în mod oficial, tendința Republicii Moldova de a se apropia de UE.
Celelalte trei state din Parteneriatul Estic — Azerbaidjan, Belarus și Armenia — au ezitat să se apropie de UE.
"Dacă urmărim evoluția în tot spațiul pentru care Vilnius-ul ar trebui să fie un succes, vom vedea că deja câteva eșecuri s-au confirmat: Armenia a preferat să nu fie parte a unui Acord de asociere, Azerbaidjanul și-a declinat orice intenție de a fi parte a acestui tip de acord. A rămas Georgia. Nu știu pentru câtă vreme, pentru că situația politică din Georgia este destul de dificilă, e o țară cu un conflict înghețat de data aceasta cu Rusia. Are probleme majore și s-a văzut — cu toată susținerea pe care a avut-o din partea multor state, inclusiv a SUA — NATO a fost un eșec pentru Georgia", a declarat recent pentru AGERPRES europarlamentarul liberal Norica Nicolai.
Parteneriatul Estic este un proiect inițiat de Polonia și Suedia în 2008, direcționat către șase state din estul Uniunii Europene: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Parteneriatul Estic a fost lansat de Uniunea Europeană și cele șase state partenere pe 7 mai 2009, în cadrul unui summit la Praga. Scopul acestui proiect este de a consolida relațiile dintre UE și partenerii estici, prin aprofundarea cooperării politice și a integrării economice. Parteneriatul Estic nu promite, dar nici nu exclude perspectiva unei aderări la Uniunea Europeană. Acesta încurajează și sprijină cele șase state în realizarea reformelor politice, instituționale și economice, pe baza standardelor europene. De asemenea, facilitează comerțul și crește mobilitatea între UE și țările partenere.
Parteneriatul Estic funcționează în cadrul Politicii Europene de Vecinătate, care acoperă vecinătatea estică a UE și pe cea sudică. Totuși, PaE întărește cooperarea bilaterală și introduce mecanisme noi pentru cooperarea regională, se arată pe site-ul easternpartnership.org.
Palierul bilateral vizează încheierea acordurilor de asociere, dezvoltarea cooperării sectoriale în diverse domenii, facilitarea regimului de vize. Dimensiunea multilaterală are la bază un mecanism menit să dinamizeze cooperarea între UE și toate statele partenere, precum și între cele șase state între ele. În plus, PaE fixează o rețea de organizații ale societății civile în UE și în statele partenere, scrie Agerpres.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.11.2013Summitul Parteneriatului Estic, joi și vineri, la Vilnius
Comentarii (0)