Declarația Prim-ministrului Iurie Leancă făcută, în seara zilei, cu prilejul vizitei Secretarului de Stat al SUA, John F. Kerry
„Stimate domnule Secretar de Stat,
Onorată asistenţă,
Dragi cetăţeni,
După o pauză de aproape 22 de ani de la vizita unui Secretar de Stat american în Republica Moldova, am onoarea să îl salut călduros pe domnul John Kerry, o personalitate politică şi un oaspete mult aşteptat la Chişinău.
Suntem bucuroşi că aţi dat curs invitaţiei noastre în această perioadă crucială pentru destinul ţării. Această vizită reprezintă o continuare a dialogului deschis şi constructiv stabilit în ultimii ani, în special după vizita la Chişinău a Vicepreşedintelui Joe Biden.
La câteva zile după Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, aflarea Dumneavoastră la Chişinău este şi o expresie a sprijinului politic din partea SUA pentru evoluţiile democratice din ţara noastră şi pentru parcursul european al Republicii Moldova.
Dar suntem conştienţi că nu ne putem opri aici şi că trebuie să grăbim reformele pentru o veritabilă supremaţie a legii, respect al drepturilor omului şi a principiilor economiei de piaţă. Mizăm, în acest sens, pe sprijinul continuu al prietenilor din afară.
Republica Moldova doreşte să consolideze relaţiile privilegiate moldo-americane,
prin crearea unui parteneriat durabil, strategic.
Ne pronunţăm pentru un rol sporit al Statelor Unite în regiune şi pentru o implicare mai activă în procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, în vederea identificării unei soluţii viabile care să se bazeze pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.
Statele Unite au contribuit în mod direct la modernizarea Republicii Moldova prin asistenţa substanţială acordată de-a lungul ultimilor 22 de ani de peste 1,1 miliarde de dolari, inclusiv 262 de milioane alocate prin Corporaţia Provocările Mileniului pentru reparaţia drumurilor naţionale şi construcţia sistemelor de irigare.
O componentă importantă a relaţiilor dintre ţările noastre o reprezintă cooperarea comercial-economică şi investiţională. Guvernul Republicii Moldova desfăşoară mai multe acţiuni pentru crearea unui climat de afaceri cât mai favorabil în ţara noastră, și ne dorim foarte mult ca mai multe companii americane să vină cu investiţii şi tehnologii avansate pe piaţa autohtonă.
Intrarea în vigoare a Acordului de Asociere va facilita relaţiile comercial-economice între ţara noastră şi Statele Unite ale Americii.
La fel de importantă este şi cooperarea bilaterală în domeniul energetic, prin lansarea unor proiecte ce vor contribui la diversificarea surselor şi resurselor energetice.
În ce priveşte aflarea noastră la complexul Cricova, unde astăzi este lansat brandul „Vinurile Moldovei”, aş dori să fac doar câteva remarci:
Sectorul vitivinicol al Republicii Moldova reprezintă o ramură tradiţională a economiei naţionale, cu o pondere substanţială în produsul intern brut.
Nu în zădar, evenimentul de astăzi se desfăşoară la Cricova, unul dintre principalii producători de vinuri din Republica Moldova şi care poate fi numit cartea de vizită a ţării noastre.
Sunt sigur că brandul naţional „Vinurile Moldovei” va permite ţării noastre să se reafirme ca producător de vinuri calitative, să îşi consolideze prezența pe pieţele tradiționale și, bineînțeles, să găsească acces la piețe noi, inclusiv la piața enormă americană.
Stimate domnule Secretar de Stat,
Prezenţa Dumneavoastră la Chişinău, într-o perioadă crucială a parcursului democratic şi european al Republicii Moldova, ne onorează şi ne mobilizează pentru a continua calea de reformare, democratizare şi modernizare a ţării noastre. Suntem siguri că această vizită va constitui un important punct de referinţă în istoria relaţiilor noastre bilaterale.”