Astăzi, la Chişinău, cinci mașini destinate serviciilor sociale noi create ”Echipa Mobilă” din raioanele Anenii Noi, Ungheni, Sîngerei, Dubăsari și Fălești au fost oferite în folosință reprezentanților din aceste raioane. Mașinile, în valoare totală de 36630 Euro, au fost procurate din sursele Uniunii Europene cu scopul de a susține activitatea Echipelor Mobile, constituite recent în cele cinci raioane. Cheile pentru mașini au fost înmînate de Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, doamna Valentina Buliga și Excelența sa Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei și Asociația Keystone Moldova în cadrul proiectului „Consolidarea parteneriatului public – privat pentru dezvoltarea durabilă a serviciilor comunitare pentru persoanele cu dizabilităţi”, implementat cu susținerea financiară a Uniunii Europene.
Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Valentina Buliga, a menționat că consolidarea capacităților serviciilor sociale este o sarcină comună a autorităților centarle și celor locale. Dna ministru a ținut să mulțumească Ambasadorului Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola pentru susținerea permanentă acordată țării noastre. ” Acesta este unul din multimplele exmple de susținere concretă pe care Republica Moldova o primește din partea Uniunii Europene”, a menționat Valentina Buliga.
"În cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană, autoritățile locale din 5 raioane vor primi asistență și suport în dezvoltarea serviciilor sociale adresate persoanelor cu dizabilități. Astăzi le transmitem în folosință aceste mașini pentru a sprijini activitatea Echipelor mobile, iar la sfîrșitul proiectului mașinile vor trece în proprietatea autorităților locale.", a declarat în cadrul evenimentului Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova Pirkka Tapiola.
Echipa Mobilă este un serviciu care oferă asistență socială la domiciliu persoanelor cu dizabilități și familiilor lor din localităţi izolate, cu acces limitat la servicii specializate.Serviciile prestate de Echipa Mobilă variază în funcţie de nevoile beneficiarilor și pot include: asistenţă şi consiliere psihologică, servicii medicale și de reabilitare / recuperare (kinetoterapie, asistenţă logopedică), instruire specială în scopul dezvoltării abilităţilor pentru o viaţă independentă în comunitate etc.În acest fel, Echipa Mobilă contribuie la depistarea precoce a copiilor cu dizabilităţi, prevenirea instituţionalizării lor, facilitarea integrării sociale a acestora, asigurarea accesului lor la servicii de recuperare şi reabilitare de calitate, anunță un comunicat al MMPSF.