Executivul a aprobat astăzi o serie de amendamente la Legea cu privire la energia electrică, în contextul obligaţiilor asumate de Republica Moldova în calitate de parte semnatară a Tratatului Comunităţii Energetice. Modificările respective vin să garanteze siguranţa aprovizionării cu energie electrică şi investiţiile în infrastructuri, precum și simplificarea procedurii de racordare la rețeaua electrică de către consumatorii casnici și noncasnici în vederea îmbunătățirii indicatorului ”acces la electricitate” prezentat în raportul Băncii Mondiale ”Doing Business”.
Un element important al proiectului de lege constituie simplificarea procedurii de racordare la rețeaua energiei electrice a operatorilor rețelei de transport sau rețelei de distribuție de către potențialii consumatori.
Conform noilor prevederi, responsabilii de racordare la rețeaua energiei electrice sunt operatorii rețelei electrice de transport și operatorii rețelei electrice de distribuție. Aceștia devin responsabili pentru lucrările de proiectare și construcție a rețelelor electrice în vederea racordării potențialilor solicitanți în regim de ”ghișeu unic”. Astfel, termenul de eliberarea a avizului de racordare de către operatorul rețelei distribuție nu va depăși 10 zile. Termenul de racordare a instalaţiei de utilizare la reţeaua electrică de distribuţie de tensiune joasă nu va depăşi 10 zile lucrătoare pentru cazurile care nu necesită lucrări de terasament, iar pentru celelalte cazuri de racordare a instalaţiei de utilizare la reţeaua electrică de distribuţie de tensiune joasă termenul de racordare nu depăşeşte 40 de zile lucrătoare. Termenul de racordare a instalaţiei de utilizare la reţeaua electrică de distribuţie de tensiune medie şi la reţeaua electrică de tensiune înaltă nu va depăşi 60 de zile lucrătoare. Astfel, se va reduce de două ori, de la 140 la 70 de zile, termenul maxim de racordare pentru agenți economici la rețea electrică.
Pentru toate aceste cazuri, potențialul solicitant va achita tariful de racordare, care va fi stabilit de către ANRE în baza metodologiei aprobate.
Prim-ministrul a menţionat că acest proiect de lege vine să înlăture carenţele existente în domeniu şi a subliniat importanţa elaborării unui mecanism robust de aplicare a noilor prevederi. La propunerea Premierului Iurie Leancă, proiectul a fost completat cu prevederi pentru a evidenţia unul dintre scopurile de bază al acestei legi - protecţia drepturilor consumatorilor de servicii în domeniul respectiv, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.12.2013Noi amendamente la Legea cu privire la energia electrică au fost aprobate de Guvern
Comentarii (0)