Potrivit Ministerului Economiei, aceasta este decizia Consiliului de Administrare al Fondului pentru Eficiență Energetică (FEE), condus de ministrul Economiei, Valeriu Lazăr la întrunirea din 13 decembrie, curent. De asemnea, Consiliul a mai aprobat condițiile următorul Apel de propuneri de proiecte pentru sectorul public, care urmează a fi lansat în luna decembrie.
Potrivit directorului executiv interimar al FEE, Aureliu Casian, în cadrul Apelului de propuneri de proiecte nr. 1 – sector public, Fondul a recepționat 303 proiecte de eficiență energetică și surse de energie regenerabilă, dintre acestea 87 proiecte au fost acceptate spre finanțare. Suma finanțării solicitate din partea Fondului a constituit circa 135 milioane lei. Obiectivele aprobate spre finanțare sunt instituții de menire socială aflate în proprietatea publică centrală și locală de toate nivelurile. Circa 70% din numărul acestora sunt instituții școlare și pre-școlare, restul instituții medicale, de învățămînt superior și menire culturală reprezintînd toate raioanele țării din lista celor care au aplicat cu pruneri de proiect la FEE.
Economiile estimate de energie în urma implementării proiectelor reprezintă 30-35% din cantitatea de energie necesară pentru funcționarea în condiții normale a acestor instituții.
În cadrul ședinței, Consiliul de Administrare al Fondului pentru Eficiență Energetică a mai aprobat, unanim, finanțarea a 21 de proiecte de eficiență energetică, pentru un șir de instituții din raioanele Republicii Moldova, majoritatea fiind gimnazii, și respectiv, o casă de cultură, o grădiniță, o primărie, cinematograful din Nisporeni. Instituțiile au solicitat finanțare pentru a efectua diverse activități de eficiență energetică, cum ar fi schimbarea geamurilor, termoizolarea pereților și a acoperișurilor.
În ceea ce privește următorul Apel de proiecte pentru sectorul public, Fondul este în proces de definitivare a condițiilor acestuia, lansarea urmând a fi anunțată în timpul cel mai apropiat. În scopul fluidizării procesului de evaluare și reducerii timpului de așteptare, Fondul va aborda principiul de primul venit – primul servit. Vor fi acceptate proiecte de eficiență energetică și SER, precum termoizolarea clădirilor; instalarea sistemelor de încălzire, etc. Totodată, va fi majorat considerabil plafonul de finanțare din partea FEE cu solicitarea unei majorări nesemnificative a contribuției proprii a beneficiarului. Suma disponibilă pentru următorul Apel constituie 150 mln. lei cu o eventuală majorare în dependență de cererile parvenite și bugetul Fondului.
Pentru mai multe informații, accesați www.fee.md și www.aee.md
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.12.2013Fondul pentru Eficiență Energetică a finalizat procesul de evaluare a proiectelor depuse în cadrul primului Apel pentru sectorul public și annță lansarea, în curând, a următorului Apel
Comentarii (0)