Construcția a 16 noi centrale termice pe biomasă în raionul Leova și crearea, în premieră pentru Republica Moldova, a unui serviciu de gestionare a centralelor pe bioenergie sunt câteva din prevederile Acordului de Parteneriat Public Privat semnat astăzi de către Consiliul Raional Leova și de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. Crearea unui serviciu de gestiune a centralelor termice pe biomasă este una din inițiativele Proiectului UE-PNUD „Energie şi Biomasă” menite să creeze o piaţă sigură de servicii integrate în sectorul bioenergetic. Investiția Proiectului „Energie şi Biomasă” în crearea Parteneriatului Public-Privat în raionul Leova este de 100.000 Euro, bani proveniţi din fonduri europene, investiţia agentului economic selectat urmând a fi de minim 6 mln. lei (350.000 Euro).
„Este o experienţă în premieră pentru raionul Leova în realizarea unui parteneriat public privat dintre APL de nivelul doi şi un agent economic. Ne bucurăm că vom fi primul raion din Republica Moldova ce va dezvolta infrastructura termoenergetică din surse de biomasă creând servicii integrate de gestionare a acesteia. Ne dorim ca modelul nostru să inspire alte raioane să ne preia exemplul”, a declarat Eufrosinia Greţu, preşedintele raionului Leova.
Consiliul Raional Leova urmează să lanseze în această săptămână tenderul de selectare a agentului economic, parte al Parteneriatului Public Privat, perioada de depunere a dosarelor fiind de 60 de zile din momentul publicării în Monitorul Oficial. Agentul economic selectat urmează să investească cel puţin 350.000 Euro în construcţia a 16 centrale termice de ardere a peletelor, să le asigure pe acestea, precum şi pe cele 5 existente, cu biocombustibil de calitate și să angajeze operatori ce vor gestiona aceste centrale termice pe biomasă.
Centralele termice vor fi proprietatea Consiliului raional Leova și vor fi transmise în gestiune agentului economic selectat pe o perioadă de 11 ani.
Modelul de Parteneriat Public Privat ce va fi lansat în Leova îşi propune să fie un exemplu de succes în crearea serviciilor integrate de gestionare a centralelor termice ce includ construcţia acestora, asigurarea cu biocombustibil şi operarea lor.
„Sunt convinsă că acest exemplu va servi drept model de replicare pentru alte raioane. Sperăm că în doar câţiva ani, piaţa locală a serviciilor de gestionare a centralelor termice pa biomasă se va dezvolta fapt ce va rezulta în furnizarea sigură a agentului termic pe bază de biomasă pentru instituţiile publice, precum şi în crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea de noi afaceri şi, nu în ultimul rând, în protecţia mediului ambiant”, a declarat Narine Sahakyan, reprezentant permanent adjunct PNUD Moldova.
Raionul Leova a fost selectat să piloteze un asemenea model de Parteneriat Public Privat în urma unui tender public la care au participat 13 raioane cu 15 propuneri de proiecte. Ofertele au trecut două etape de evaluare: evaluarea dosarului şi evaluarea în teren a primilor trei finalişti.
Proiectul Energie şi Biomasă în Moldova este un proiect de 4 ani, implementat în 2011-2014. Bugetul total al proiectului este de 14.56 milioane Euro, acordați de Uniunea Europeană (14 mln. Euro) şi PNUD Moldova (560 mii Euro). În raionul Leova, din fonduri europene, au fost instalate 5 centrale termice pe bază de biomasă, investiţia proiectului fiind de 381.000 USD.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.12.2013Raionul Leova va avea 16 noi centrale termice pe biomasă și un serviciu de gestionare a acestora
Comentarii (0)