Declarația a fost făcută în cadrul unei vizite la Întreprinderea de Stat „Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare” (CMAC), recent instituită, al cărui director, Vasile Harea, a fost prezentat colectivului.
Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a subliniat rolul important al noii instituții în cadrul sistemului infrastructurii calității, aceasta urmând să presteze servicii de etalonări, verificări metrologice, încercări de laborator în domeniul produselor alimentare, încercări de produse industriale, încercări a materialelor de construcții pentru drumuri, certificare de produse și sisteme de management.
Potrivit lui Valeriu Lazăr, în urma reformei sistemului infrastructurii calității, instituțiile cu funcții de reglementare au fost transformate în instituții publice, cu finanțare de la bugetul de stat, iar prestarea de servicii contra plată a fost delegată CMAC, care la rîndul său va acredita toate serviciile prestate conform cerințelor standardelor de referință. Astfel, va fi evitat conflictul de interese și asigurată concurența loială între toți jucătorii de pe această piață specifică.
În același timp, prin reforma sistemului infrastructurii calității este țintită asigurarea competitivității produselor autohtone atât pe piața locală, cât și pe piețele externe, în special, în contextul viitorului Acord de creare a zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană, a precizat ministrul Economiei. Valeriu Lazăr a îndemnat colectivul noii instituții, formate în baza fostului Institut Național de Standardizare și Metrologie, IS „Centrul de Standardizare și Metrologie din Bălți” şi IS „Centrul de Standardizare și Metrologie din Ceadîr Lunga”, să-și utilizeze profesionalizmul în serviciul agenților economici și a consumatorilor.
De menționat că, în cadrul reformei sistemului infrastructurii calității, funcțiile Institutului Național de Standardizare și Metrologie au fost separate și transmise Institutului Național de Standardizare și, respectiv, Institutului Național de Metrologie, ambele instituții publice. O structură activă în acest proces este şi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor care asigură plasarea pe piaţă a produselor conforme şi combaterea practicilor ce afectează interesele legale ale consumatorilor. În același timp, parte din infrastructura calității îi revine Centrului Național de Acreditare MOLDAC cel care în viitorul apropiat va semna Acordul EA-MLA.
POtrivit Ministerului Economiei, EA-MLA este un acord la nivel european, prin care părţile semnatare îşi recunosc reciproc acreditările acordate şi rapoartele / certificatele emise de către entitaţile acreditate de către acestea. Acest acord se încheie pentru diferite domenii şi are ca principiu evaluarea reciprocă periodică. IAF-MLA conferă încredere în organismele de acreditare şi în abilitatea lor de a determina competenţa organismelor de certificare. Acreditările acordate de semnatarii IAF-MLA sunt recunoscute la nivel mondial pe baza programelor echivalente de acreditare, reducând în acest fel costurile şi adaugand valoare industriei şi consumatorilor.