Banca Naţională a Moldovei a elaborat Ghidul metodologic de implementare a politicii şi programelor antifraudă în băncile din Republica Moldova. Documentul în cauză a fost conceput în conformitate cu cele mai bune practici internaţionale şi cuprinde un set de recomandări pentru bănci referitoare la principiile și procedurile de organizare optimă a activităţilor ce urmează să fie aplicate în sensul dat pentru o administrare eficientă a riscurilor.
Toleranţa zero pentru fraudă reprezintă o responsabilitate de primă importanţă a băncilor, deoarece acest flagel social-economic vizează nu numai buna lor funcţionare, ci implicit şi interesele deponenţilor, care le-au încredinţat spre fructificare economiile.
În această ordine de idei, Ghidul metodologic propune o analiză a fenomenului de fraudă la nivel bancar, cu prezentarea şi examinarea celor mai frecvente forme întîlnite ale acestuia. Recomandările evidenţiază elementele definitorii în comiterea fraudei, căile de protecţie şi prevăd politici antifraudă bazate pe metodologii progresiste. În special, este abordat cadrul de control intern şi aspectele principale aferente, cum ar fi: obiectivele, participanţii şi responsabilităţile, planificarea şi derularea, documentaţia respectivă ş.a.
Studiile de caz expuse reliefează factorii, indicatorii, riscurile de fraudă şi domeniile preponderent afectate. Soluţiile ataşate constituie pentru bănci un suport informativ concret, dar şi generalizator în prevenirea şi detectarea fraudei.
Implementarea recomandărilor menţionate va permite băncilor să efectueze o evaluare adecvată a riscurilor la acest capitol, să implementeze politici și programe eficiente, care să inducă descurajarea personalului și terților de a se implica în extinderea fraudei, anunță Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.