După lansarea, în noiembrie 2012, a serviciilor publice de comunicaţii electronice cu acces radio în bandă largă 4G (denumite şi servicii LTE (Long Term Evolution – evoluţie pe termen lung), în prezent acestea sunt disponibile în municipiile Chişinău, Bălţi, nouă oraşe şi în alte 22 de localităţi ale Republicii Moldova, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind respectarea condiţiilor speciale de licenţă pentru furnizarea reţelelor şi serviciilor 4G de către titularii acestor licenţe – SA „Orange Moldova” şi SA "Moldcell".
Potrivit estimărilor Centrului Naţional pentru Frecvenţe Radio, în prezent reţeaua 4G a SA "Moldcell" acoperă cu semnal 4G Chişinăul şi nouă localităţi din componenţa acestuia şi peste 564,3 mii de locuitori, ceea ce constituie 14,3% din populaţia ţării. Aria de acoperire a reţelei 4G deţinute de SA „Orange Moldova” cuprinde municipiile Chişinău, Bălţi, nouă oraşe (Cahul, Ceadîr – Lunga, Călăraşi, Donduşeni, Edineţ, Hînceşti, Orhei, Otaci şi Ungheni)şi încă 22 de localităţi cu un total de peste 859,2 mii de oameni sau 26% din populaţia ţării.
Condiţiile speciale a licenţei 4G obligă titularii acesteia să lanseze setul minim de servicii 4G (transmisiuni de date, inclusiv acces la Internet mobil) nu mai târziu de un an din data eliberării licenţei, iar până la 31 decembrie 2015 – să asigure, prin intermediul reţelelor proprii 4G acoperirea cu servicii 4G a unor zone locuite de cel puţin 25% din populaţia R. Moldova. Prima obligaţie cei doi titulari de licenţă au onorat-o cu mult înainte de termen - în noiembrie 2012, când au lansat serviciile 4G la Chişinău. În ceea ce priveşte a doua obligaţie, SA „Orange Moldova” a îndeplinit-o până la încheierea primului an de activitate pe această piaţă, iar SA "Moldcell" - a atins deja un nivel de acoperire a populaţiei ţării cu serviciile 4G de 14,3%.
În acelaşi timp, raportul ANRCETI arată că în primul an de la lansarea serviciilor 4G numărul abonaţilor la aceste servicii este sub nivelul aşteptărilor operatorilor de pe piaţa respectivă. La finele lunii noiemnbrie 2013, SA „Orange Moldova” avea 1 131 de abonaţi la serviciile 4G, iar SA "Moldcell" - 305 abonaţi. În opinia specialiştilor ANRCETI, această stare de lucruri este cauzată, în principal, de lipsa unui game variate de terminale care asigură utilizarea tehnologiei 4G (smartfoane, tablete şi laptopuri echipate cu modemuri wireless) şi de preţurile mari pentru terminalele existente pe piaţa moldovenească.
ANRCETI a eliberat, la începutul lui noiembrie 2012, companiilor "Moldcell" şi „Orange Moldova” câte o licenţă de utilizare a frecvenţelor/canalelor radio din banda 2500-2690 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor 4G. Aceste companii au ridicat licenţele după ce au transferat la bugetul de stat taxa pentru licenţă în mărime de 10 mil. de euro, în lei moldoveneşti, taxă stabilită prin Hotărârea Guvernului nr.365 din 06.06.2012 cu privire la dezvoltarea reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii electronice cu acces radio.
Serviciile 4G sunt servicii de acces radio în bandă largă bazate pe standardele tehnologiilor IMT şi/sau LTE şi/sau IMT-Advanced. Ele asigură viteze de conectare la Internetul mobil de până la 100 Mbps, viteze net superioare celor oferite de reţelele 3G. Aceste tehnologii îmbunătăţesc calitatea accesului la Internet, facilitează interactivitatea şi capacitatea de transmisie a datelor, organizarea videoconferinţelor prin intermediul telefonului mobil, utilizarea altor aplicaţii pentru comunicaţiile mobile, informează Serviciul de presă al ANRCETI.
Trimite e-mail | Printeaza
IT
26.12.2013După un an de la lansare, serviciile 4G sunt disponibile în două municipii, nouă oraşe şi alte 22 de localităţi din ţară
Comentarii (0)