După lansarea la 1 iulie 2013 a portabilităţii numerelor în reţelele de telefonie mobilă, în perioada iulie – decembrie 2013, lunar au fost portate în mediu peste 4400 de numere, iar după implementarea la 1 august 2013 a acestui serviciu în reţelele fixe, în intervalul august – decembrie 2013, s-a înregistrat o medie lunară de mai bine de 540 de numere portate, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) despre evoluţia serviciului de portare a numerelor telefonice în anul 2013.
Conform raportului, în perioada respectivă, au fost portate în total 29 159 de numere, dintre care 26 450 (90,7%) – sunt numere de telefonie mobilă şi 2 709 (9,3%) - numere de telefonie fixă. Cele mai multe numere de telefonie mobilă – 6 302 – au post portate în luna iulie, când a fost lansată portabilitatea numerelor în reţelele mobile. În celelalte luni ale anului trecut acest indicator a variat între 3 810 şi 5 503 de numere portate lunar. În reţelele fixe dinamica lunară a numerelor portate a crescut de la 227 în luna august până la 760 - în luna noiembrie 2013.
În opinia directorului ANRCETI, Grigore Varaniţa, volumul de numere portate în acest interval scurt de timp demonstrează că portabilitatea funcţionează în R. Moldova şi că utilizatorii de telefonie cunosc deja multe despre avantajele acestui serviciu. Esenţialul este că în urma implementării portabilităţii numerelor a crescut libertatea de alegere a utilizatorilor de servicii şi puterea lor de negociere cu furnizorii, factor care îi face pe ultimii să depună eforturi suplimentare pentru aşi păstra abonaţii şi a atrage noi utilizatori prin oferte mai atractive, cu tarife mai avantajoase, a accentuat Grigore Varaniţa.
Portabilitatea numerelor este un serviciu destinat utilizatorilor finali de telefonie, care permite acestora să-şi păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul. În prezent, acest serviciu funcţionează în mai bine de 70 de ţări ale lumii, inclusiv în R. Moldova. Începând cu 1 iulie şi cu 1 august 2013, orice utilizator de telefonie mobilă şi, respectiv, de telefonie fixă din ţara noastră poate beneficia de serviciul de portare a numerelor în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii respective la furnizorul pe care l-a ales, anunță Serviciul de presă al ANRCETI.
Trimite e-mail | Printeaza
IT
10.01.2014Peste 29 mii de numere telefonice portate în a doua jumătate a anului 2013
Comentarii (0)