Comisia Europeană și-a precizat intențiile față de Republica Moldova, răspunzând comentariilor acide ale ambasadorului Rusiei pe lângă UE, Vladimir Chizhov, care, luni, a ironizat și a pus la îndoială capacitatea blocului comunitar de a propune o soluție privind aplicarea Acordului de Liber-Schimb dintre UE și Republica Modova și în cazul provinciei separatiste Transnistria, informează joi site-ul EurActiv.
Întrebat despre amenințările formulate de unii oficiali de la Moscova la adresa Republicii Moldova în chestiunea transnistreană, ambasadorul rus a răspuns că 'nimeni nu pune la îndoială integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar în această țară funcționează practic două economii independente'. 'Cum va fi acest lucru armonizat cu Acordul de Liber-Schimb?', s-a întrebat el mai departe, afirmând că a 'discutat despre acest lucru cu reprezentanții moldoveni, care au recunoscut că întrebarea este legitimă', dar i-au spus: 'suntem siguri că UE se va gândi la o soluție'. 'Nu mai am nimic de adăugat', a încheiat diplomatul rus.
În replică, Peter Stano, purtător de cuvânt al comisarului european pentru politica de vecinătate, Stefan Fule, a răspuns: 'Evident că ne-am gândit la tot, indiferent ce ar spune cei care în prezent nu au nimic de-a face cu aceste acorduri'.
De asemenea, biroul comisarului Fule a transmis către EurActiv o notă în care precizează că Acordul de Liber-Schimb (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement, DCFTA) 'va fi aplicabil pe teritoriul Republicii Moldova și în interiorul frontierelor sale recunoscute pe plan internațional' (independența Transnistriei nu este recunoscută internațional n.red) și este la latitudinea autorităților transnistrene să aplice prevederile acordului și 'să instituie toate condițiile necesare', autorități pe care de asemenea UE le 'încurajează' să se adapteze, după cum menționează textul citat de EurActiv.
Acordul de Liber-Schimb face parte din Acordul de Asociere al Republicii Moldova la UE, parafat la Summitul Parteneriatului Estic din luna noiembrie. La Consiliul European din decembrie, șefii de stat și de guvern din UE și-au manifestat intenția de a semna acest acord cu Republica Moldova și cu Georgia în luna august 2014 pentru a evita un alt fiasco, precum cel din cazul Ucrainei.
Mulți experți consideră că economiile Chișinăului și Tiraspolului sunt atât de interconectate și de legate de piața UE, încât amenințările și îndoielile Rusiei față de aplicarea acordului nu au o prea mare importanță, scrie Agerpres.
Trimite e-mail | Printeaza
Externe
16.01.2014Comisia Europeană clarifică problema aplicării Acordului de Liber-Schimb cu Republica Moldova și în cazul Transnistriei
Comentarii (0)