Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) apreciază drept satisfăcătoare activitatea desfăşurată de subdiviziunile sale în anul 2013 şi consideră că acestea trebuie să folosească la maximum potenţialul existent pentru a spori calitatea şi eficienţa măsurilor de reglementare a pieţei de comunicaţii electronice planificate pentru anul 2014. Această concluzie a fost făcută de directorul ANRCETI, Grigore Varaniţa, în finalul şedinţei de totalizare a activităţii subdiviziunilor ANRCETI în anul 2013, care a avut loc luni, 20 ianuarie.
În cadrul şedinţei au fost examinate rapoartele respective ale principalelor subdiviziuni ale ANRCETI, prezentate de către şefii acestora. Potrivit rapoartelor, cele mai importante activităţi desfăşurate de ANRCETI în anul de referinţă au fost: lansarea portabilităţii numerelor telefonice în reţelele mobile şi fixe; iniţierea şi finalizarea ciclului doi al analizei pieţelor relevante de comunicaţii electronice, desemnarea furnizorilor cu putere semnificativă pe aceste pieţe şi revizuirea obligaţiilor speciale preventive, impuse anterior acestor furnizori; elaborarea şi aprobarea actelor de reglementare necesare pentru organizarea concursurilor de utilizare a resurselor spectrului radio în scopul furnizării serviciilor de comunicaţii electronice cu acces radio în bandă largă; aprobarea unor regulamente noi care asigură un nivel mai înalt de protecţie a utilizatorilor finali.
În acest context, directorul ANRCETI, Grigore Varaniţa, a estimat că prin luarea acestor decizii importante pentru piaţă, ANRCETI a făcut paşi semnificativi pentru îndeplinirea principalelor sale obiective: încurajarea concurenţei şi a investiţiilor în infrastructură, crearea condiţiilor necesare pentru dezvoltarea noilor tehnologii şi servicii de acces la Internet în bandă largă, promovarea intereselor legitime ale utilizatorilor finali.
Grigore Varaniţa a menţionat că anul curent ANRCETI trebuie să continue lucrările demarate în anul 2013 prin intensificarea procesului de monitorizare a funcţionării serviciului de portare a numerelor, îndeplinirii obligaţiilor speciale preventive impuse furnizorilor cu putere semnificativă de piaţă, respectării de către furnizori a drepturilor şi intereselor legitime ale utilizatorilor finali.
Cele mai importante proiecte ale ANRCETI pentru anul 2014 vizează organizarea licitaţiei pentru eliberarea licenţelor de utilizare a canalelor/frecvenţelor radio din benzile 800, 900 şi 1800 MHz în scopul furnizării reţelelor mobile celulare de comunicaţii electronice şi demararea, după aprobarea de către Guvern a Programului naţional de implementare a serviciului universal, a lucrărilor de pregătire şi aplicare a cadrului de reglementare necesar pentru implementarea acestui serviciu. “Aceste lucrări sunt absolut noi pentru ANRCETI. Pentru a le efectua cu succes avem nevoie nu numai de efort maxim, dar şi de responsabilitate, transparenţă şi interacţiune efectivă între toate subdiviziunile implicate în lucrările date”, a subliniat directorul ANRCETI.
Consiliul de Administraţie examinează, în şedinţe lărgite, rapoartele subdiviziunilor ANRCETI privind activitatea acestora în primul semestru al anului şi în decursul unui an, anunță Serviciul de presă al ANRCETI.
Trimite e-mail | Printeaza
IT
21.01.2014ANRCETI a făcut bilanţul activităţii sale în anul 2013 şi a stabilit priorităţile pentru anul 2014
Comentarii (0)