Şeful Serviciului Fiscal de Stat, Ion Prisăcaru, a avut astăzi o întrevedere cu şeful Departamentului Afaceri Bugetar-Fiscale al Misiunii FMI în Republica Moldova, Serhan Cevic, şi Octavian Şcerbaţchi, reprezentant al Oficiului FMI în Moldova. În cadrul întrevederii părţile au abordat diverse aspecte ale administrării fiscale, precum impozitarea producătorilor agricoli, administrarea contribuţiilor sociale, modificarea legislaţiei fiscale, căile de modernizare şi eficientizare a activităţii Serviciului Fiscal de Stat etc.
În acest context, şeful autorităţii fiscale naţionale, Ion Prisăcaru, a menţionat importanţa unui cadru legislativ stabil pentru administrarea eficientă a veniturilor la buget şi, cu referinţă la sectorul agrar, a specificat că, în 2013, contribuabilii din acest sector al economiei naţionale au achitat impozite sporite la BPN, în comparaţie cu anul 2012. Este şi o consecinţă a faptului, a declarat Şeful IFPS, că actuala conducere a SFS a indicat să fie efectuată o inventariere a terenurilor şi a culturilor, dar şi să fie monitorizat procesul cum este trecută în evidenţa contabilă roada obţinută. În acelaşi timp, Ion Prisăcaru a menţionat că SFS nu dispune de o metodologie de evaluare a decalajului fiscal în ansamblu pe ţară, inclusiv în domeniul agrar, fiind necesar, în acest sens, un transfer de experienţă de la partenerii de dezvoltare din exterior.
Cu referinţă la reformele ce se impun, Şeful SFS a menţionat importanţa consolidării statutului SFS, acordării de pârghii şi mecanisme necesare unui proces de administrare fiscală eficientă, a dreptului de a efectua investigaţii fiscale etc. De asemenea, Ion Prisăcaru a punctat că un asemenea proiect de lege va fi finisat în termen de o lună de zile, fiind exprimată şi necesitatea stringentă de a identifica, în capitală, un sediul unic pentru FISC.
În acelaşi context, şeful Departamentului Afaceri Bugetar-Fiscale al Misiunii FMI în Republica Moldova, Serhan Cevic, şi-a exprimat mulţumirea pentru discuţia constructivă şi, cu referinţă la evaluarea decalajului fiscal, şi-a exprimat deschiderea pentru a veni, în luna februarie, cu o propunere pentru identificarea unei metodologii eficiente, anunță serviciul de presă al IFPS.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.01.2014Evaluarea decalajului fiscal pe agenda discuţiilor dintre reprezentanţii Misiunii FMI în Republica Moldova şi conducerea Serviciului Fiscal de Stat
Comentarii (0)