Interviu cu comisarul UE pentru agricultură, în exclusivitate pentru Europa Liberă, înaintea unei noi vizite la Chişinău.
Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Ciolos, va fi prezent în Republica Moldova, la Chișinău, în datele de 23-24 ianuarie 2014, pentru Conferinţa Miniștrilor Agriculturii din tarile membre ale Parteneriatului Estic, dar şi pentru o serie de întâlniri bilaterale cu membri ai guvernului de la Chișinău şi cu lideri ai partidelor politice. Pe parcursul vizitei la Chișinău, Dacian Cioloş se va întâlni şi cu liderii partidelor politice din coaliţia de guvernare şi din opoziţie pentru a discuta efectele pe care Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană şi crearea unei Zone de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA) le vor avea asupra economiei şi agriculturii Republicii Moldova, si despre pregătirea Republicii Moldova pentru folosirea fondurilor europene. Corespondentul Europei Libere la Bruxelles, Dan Alexe, l-a întrebat pe Comisarul Dacian Cioloș care vor fi avantajele concrete ale Moldovei de pe urma acestui acord și de pe urma deschiderii pieței moldovene în fața produselor europene:
Dacian Cioloș: „Din start, Comisia Europeană a negociat acest acord, cel puțin pe partea de agricultură, cu gândul la avantajele clare pe care Republica Moldova le poate avea vizavi de apropierea de UE. N-a fost deloc obiectivul nostru de a profita de Moldova. Vă dați seama că o piață de 500 milioane de consumatori nu caută să se lărgească cu încă una de 3 milioane. Obiectivul UE a fost de a permite unei țări cu 3-4 milioane de locuitori să aibă acces pe o piață de 500 milioane de consumatori.”
Europa Liberă: Puteți fi puțin mai concret? Dincolo de discursul politic, ce o să spuneți opoziției comuniste din Moldova pentru a o convinge că UE vrea de fapt binele moldovenilor?
Dacian Cioloș: „O să spun același lucru și opoziției și puterii: în primul rând, Comisia Europeană a fost conștientă de sensibilitățile Republicii Moldova în domeniul agricol și agro-alimentar atunci când am negociat acest acord și am acceptat ca Moldova să aibă posibilitatea chiar și după punerea in aplicare a acordului să-și protejeze sectoarele sensibile, acceptând doar anumite cantități limitate, care au fost negociate cu guvernul Moldovei, de produse din UE pe piața moldovenească în sectoarele care ar risca să facă concurență producției locale. Nu e vorba așadar de o deschidere totală a pieței pentru ca UE să invadeze piața moldovenească, ci vor fi doar cantități limitate, care au fost agreate cu guvernul Moldovei. In alte domenii, care au nevoie de timp pentru a investi și a-și dezvolta capacitatea de producție am prevăzut perioade de tranziție. Piața nu se va deschide de pe o zi pe alta după ce acordul intră în vigoare. Pentru unele sectoare există perioade de tranziție de pînă la 10 ani, timp în care piața moldovenească rămâne protejată, sau deschiderea ei se va face treptat.”
Europa Liberă: Care sînt sectoarele cele mai fragile?
Dacian Cioloș: „Din câte țin minte e vorba mai ales de producția de carne și de cea de legume, unde Republica Moldova are un potențial de producție care poate fi dezvoltat în viitor, însă nu are o producție puternică în momentul de față și a avut nevoie să-și protejeze piața acestor produse. Pentru acestea există o deschidere doar parțială a pieței. Legat de vinuri, însă, nu e nevoie de alte măsuri, ci doar de respectarea a ceea ce a fost deja negociat și anume identificare vinurilor respective - când vorbim de denumiri de origine și indicații geografice - și de calitatea din punct de vedere sanitar a vinului, sau din cea a siguranței alimentare. Dacă statul, guvernul Republicii Moldova vrea să se implice, cu atât mai bine, dar aici nu mai e vorba de nicio negociere: piața europeană e liberă.”