Declarația a fost făcută de către Prim-ministrul Iurie Leancă la deschiderea Conferinței miniștrilor Agriculturii și Dezvoltării Rurale din statele Parteneriatului Estic şi Uniunea Europeană. La eveniment au mai participat Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, şeful Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Wilhelm Molterer.
În cuvântul său de salut, Premierul a declarat că se simte mândru de faptul că Republica Moldova este țara care găzduiește prima reuniune a miniștrilor agriculturii din statele Parteneriatului Estic și că astfel de evenimente demonstrează solidaritatea Uniunii Europene față de partenerii săi.
Iurie Leancă subliniat importanţa domeniului agroalimentar pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Astfel, în primele trei trimestre ale anului 2013, sectorul agricol a generat 12% din PIB și a oferit locuri de muncă directe pentru aproximativ un sfert din populația ocupată. Producția agroalimentară reprezintă 40% la totalul exporturilor, unde sunt angajați aproximativ 35% din populaţia aptă de muncă din Republica Moldova.
„Îmi amintesc de un raport în care s-a sugerat că pentru a valorifica pe deplin potențialul său de producție, agricultura Moldovei are nevoie de aproximativ 2 miliarde de dolari de investiții. Pentru Moldova, este o cifră astronomică, de aceea atragerea banilor „ieftini şi de lungă durată” este atât de importantă”, a precizat Prim-ministrul.
În context, Iurie Leancă s-a referit la creditul oferit de Banca Europeană pentru Investiții, în valoare de 75 milioane de euro, pentru implementarea unui proiect de succes în domeniul vinicol.
La final, Șeful Executivului a declarat: ”Credeți-mă: consumatorii europeni vor aprecia calitatea și gustul produselor agricole moldovenești”.
La rândul său, Comisarul European, Dacian Cioloș, a vorbit despre situația actuală în agricultură și zonele rurale în statele Parteneriatului Estic.
În cadrul evenimentului, participanții au avut posibilitatea să viziteze o expoziție cu produse agricole moldovenești, inclusiv să le degusteze.
La conferința de astăzi participă miniștrii și viceminiștrii Agriculturii și Dezvoltării Rurale din țările Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina) precum și din mai multe state membre ale Uniunii Europene (în total 25 delegații). La final, participanții vor adopta o Declarație comună, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.01.2014Iurie Leancă: Consumatorii europeni vor aprecia calitatea produselor agricole moldovenești
Comentarii (0)