Declarația a fost făcută de comisarul european pentru domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale în cadrul Comisiei Europene, Dacian Cioloș, în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr şi Isabella Combez, reprezentantul Direcţiei Generale Dezvoltare și Cooperare - EuropeAid (DG DEVCO). La întrevedere au mai participat viceministrul Economiei Octavian Calmîc, şefi ai subdiviziunilor ministerului, precum şi membri ai cabinetului oficialului european.
Dacian Cioloş a dat asigurări că este gata să spijine RM nu doar pe domeniul coordonat, ci pe tot portofoliul ţării noastre, inclusiv industrie, comerţ ş.a. Domnia sa a ţinut să accentuieze că Acordul negociat este unul foarte bun, comparativ cu ale altor ţări, inclusiv şi pe domeniul agricol. „Aţi fost negociatori foarte buni şi aţi obţinut concesii în premieră în comparaţie cu ţările aflate în acelaşi proces de negociere – pentru fructe, legume, vin. De asemenea, asimetria şi perioada de tranziţie pentru sectorul agro-alimentar”, a spus oficialul.
În aceeaşi ordine de idei, comisarul european a susţinut necesitatea unei informări mai active a cetăţenilor privind Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care în opinia sa, poate fi prezentat într-un pachet mai larg, cu programele de asistenţă şi accesul RM la credite de investiţii prin Banca Europeană de Investiţii (BEI), BERD ş.a.
În calitatea sa de viceprim-ministru, coordonator al mai multor domenii inclusiv agricultură, dezvoltare regională, infrastructură, mediu ş.a. Valeriu Lazăr a salutat iniţierea unei comunicări directe şi deschise pentru a da mai multă eficienţă politicilor iniţiate în aceste sectoare.
„Ne aşteaptă o perioadă de procese transformaţionale în toate domeniile – şi politic şi economic, de aceea ne îndreptăm eforturile pentru a maximiza efectul oportunităţilor ce ne oferă Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE (DCFTA). Înainte de parafarea Acordului, am făcut o analiza detaliată a fiecărui sector al economiei, a riscurilor existente, iar diagnosticul obiectiv pentru fiecare domeniu l-am inclus într-o Foaie de parcurs de sporire a competitivităţii. Soluţia generală pentru cele identificate, în opinia noastră, este anume sporirea competitivităţii. Căci nu din cauza prevederilor unele din întreprinderile noastre vorar putea întâmpina dificultăţi pe piaţă, ci din cauza unei competitivităţi scăzute. Acordul doar accelerează procesul de ridicare a competitivităţii şi ne oferă o predictibilitate, atât pe piaţa autohtonă, cât şi pe cea europeană, respectiv ne sporeşte atractivitatea investiţională. Aceasta este exact ce ne lipsea”, a accentuat Valeriu Lazăr.
Nu în ultimul rând, ministrul Economiei a ţinut să mulţumească oficialului european pentru asistenţa continua oferită Guvernului Republicii Moldova, inclusiv Ministerului Economiei, prin Programele Naţionale de Acţiuni (suport direct bugetar, asistenţă tehnică, twinning), programele regionale, programele de cooperare transfrontalieră şi Programele de asistenţă macroeconomică. Acestea se pliază pe matricea de politici şi asigură sinergia necesară pentru un impact maximal al reformelor publice.
Potrivit Ministerului Economiei, Valeriu Lazăr a susţinut că pentru viitorul cadru de cooperare între Uniunea Europeană şi Republica Moldova pentru perioada 2014-2020, Ministerul Economiei se va implica plenar în implementarea transformărilor structurale, orientate spre creşterea competitivităţii RM, spre dezvoltarea echilibrată a tuturor regiunilor ţării, inclusiv dezvoltarea unui sector agro-alimentar cu valoare adăugată înaltă, va continua să contribuie la diversificarea economiei în spaţiul rural etc. „Obiectivul nostru este să oferim locuitorilor din sate condiţii de viaţă ce i-ar motiva să nu plece, adică, locuri de muncă cu salarii competitive, servicii moderne, inclusiv utilităţi”, a concluzionat ministrul Economiei.