În aceste zile, la Iași, are loc lansarea oficială a proiectului 'Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor în bazinele superioare Prut și Șiret, prin punerea în aplicare a unui sistem modern de monitorizare cu stații automate' (EAST AVERT) — MIS ETC 966, proiect transfrontalier între România, Ucraina și Republica Moldova. Proiectul are o valoare de 9,3 mil de euro (41,57 mil. RON), din care 90% sunt fonduri asigurate prin Instrumentul European de Vecinătate și Parteneriat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, iar 10% reprezintă cofinanțarea asigurată de partenerii dân proiect.
Obiectivul principal al proiectului este îmbunătățirea managementului viiturilor, al poluărilor accidentale din bazin și al calității resurselor de apă, pentru prevenirea situațiilor de urgență. După implementarea proiectului, va fi realizat un management bun al apelor între România-Ucraina—republica Moldova prin îmbunătățirea culegerii datelor și a transmiterii acestora, astfel încât, în situații de urgență (inundații, poluări accidentale) să fie posibilă intervenția în timp util în vederea limitării pagubelor, pentru protejarea comunităților locale din bazinele râurilor Prut și Șiret, din zona de frontieră.
' Proiectul își propune să asigure, prin măsuri preventive, managementul riscului la inundații a zonelor de graniță a celor trei țări. Mai exact, este vorba despre îmbunătățirea monitorizării cursurilor superioare ale celor două râuri, Șiret și Prut, prin modernizarea sistemului integrat de monitorizare și avertizare', a declarat Vasile Pintilie, director general Administrația Națională' Apele Române'.
Principalele rezultate estimate ale proiectului EAST AVERT sunt creșterea eficacității sistemului de avertizare/ alarmare între cele trei țări prin îmbunătățirea acurateței prognozelor, atât asupra variației debitelor, cât și asupra timpilor de propagare a viiturilor, îmbunătățirea timpului de reacție, în situații de urgență și îmbunătățirea monitorizării parametrilor de calitate.
Atingerea rezultatelor așteptate prin proiectul EAST AVERT se va face prin derularea mai multor investiții majore: lucrări de reabilitare și creșterea capacității de monitorizare la Acumularea Stânca Costești; montarea a 24 stații hidrometrice automate pe teritoriul ucrainean, amplasate în bazinele hidrografice superioare ale râurilor Șiret și Prut pentru determinarea parametrilor de cantitate și 2 stații hidrometrice la Acumularea Stânca Costești; realizarea a 6 centre de dispecerat pe teritoriul României, gestionate de Administrațiile Bazinale de Apă Prut-Bârlad și Șiret; realizarea a 3 centre de dispecerat pe teritoriul Ucrainei (Direcția Apelor Nistru-Prut și Chernovtsy Hidromet); realizarea unui centru de dispecerat pe teritoriul Republicii Moldova (Agenția 'Apele Moldovei'); înființarea a 4 Centre de Prognoză Bazinale modernizate care vor aplica același model de prognoză.
Instituțiile reprezentante din partea României au fost MMSC—DAPP, ANAR, INHGA, ABA Prut-Bârlad și ABA Siret din partea Ucrainei, Agenția Apele Moldovei și Departamentul Resurselor de Apa Nistru — Prut, Centrul Regional de Hidrometeorologie Cernăuți, 'EcoResource˝, anunță un comunicat difuzat de Administrația Națională 'Apele Române'.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
29.01.20149,3 milioane de euro pentru managementul inundațiilor în bazinele superioare Prut și Siret
Comentarii (0)