Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.01.2014

Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) disponibilă pentru noi proiecte de finanţare în domeniile prioritare ale economiei naţionale în anul curent

Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) disponibilă pentru noi proiecte de finanţare în domeniile prioritare ale economiei naţionale în anul curent

IFC disponibilă pentru noi proiecte de finanţare în domeniile prioritare ale economiei naţionale în anul curent
Valeriu Lazăr a avut, astăzi, o întrevedere cu Ana Maria Mihăiescu, şefa misiunii Corporaţiei Financiare Internaţionale (IFC), pentru România şi Republica Moldova. Discuţia s-a axat pe cadrul de cooperare bilateral actual şi de perspectivă.

În cadrul întrevederii, oficialii au făcut un schimb de opinii asupra evoluțiilor economice din Republica Moldova, au trecut în revistă proiectele investiționale și de asistenţă derulate cu sprijinul IFC în ţara noastră și au punctat direcțiile viitoarei colaborări.

Valeriu Lazăr a menţionat importanța și interesul ţării noastre în consolidarea relațiilor de cooperare cu IFC, menționând rolul instituției în susținerea procesului de reforme desfăşurate de Guvernul Republicii Moldova. În context, au fost evidențiate domeniile prioritare pentru care se solicită asistența Corporaţiei, printre acestea fiind ameliorarea climatului investiţional, reforma regulatorie, dezvoltarea agendei de privatizare, susținerea dezvoltării economiilor rurale, crearea piețelor competitive, consolidarea capacităţilor instituţionale ale instituțiilor de suport în afaceri, eficienţa energetică şi sursele de energie regenerabile ş.a.

La rândul său, Ana-Maria Mihăiescu a confirmat disponibilitatea de a asigura continuitatea și extinderea finanțării Proiectului IFC „Reforma Climatului Investițional”, proiect ce are ca obiective îmbunătăţirea climatului investiţional pentru activitatea antreprenorială, simplificarea afacerilor și promovarea investiţiilor în agricultură.

În context, Ministrul Lazăr s-a referit la aprobarea recentă de către Executiv a noului statut și regulament de funcționare al MIEPO, instituție în coordonarea ME care urmează să-și consolideze rolul de instituție nucleu pentru atragerea investițiilor și promovarea exporturilor și a solicitat sprijin pentru dezvoltarea capacităților instituționale ale acesteia. La nivel aplicativ MIEPO va coordona şi implementa acțiunile Foii de parcus privind competitivitatea.

Potrivit Ministerului Economiei, părțile au abordat cadrul investițional al Republicii Moldova, prestația țării în clasamentele internaționale privind desfășurarea afacerii. În acest sens, s-a discutat despre evenimentul comun, care va avea loc la 21 februarie 2014 şi va fi dedicat clasamentului ”Doing Business”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus