Premierul R. Moldova răspunde întrebărilor Europei Libere după referendumul din Autonomia găgăuză.
Europa Liberă: Cât de dăunător este fenomenul separatismului în Republica Moldova?
Iurie Leancă: „Nu e doar dăunător, este un fenomen absolut reprobabil, un fenomen cu care ne confruntăm din primele zile ale independenței, care a creat nu doar probleme pentru funcționarea sistemului politic, nu doar pentru o abordare de complex și dezvoltarea mult mai coerentă a sistemului economic, a creat probleme multiple pentru comunicare dintre oameni, dintre cetățenii care locuiesc pe partea stângă și dreaptă a Nistrului.
În loc să ne axăm pe problemele de edificare, în această perioadă de douăzeci și doi ani, noi tot căutăm soluții, încercăm să anticipăm anumite acțiuni unilaterale, destabilizatoare. Deci fenomenul separatismului este unul reprobabil, unul care creează grave probleme pentru sistemul de funcționare a oricărui stat… Și pe acest motiv sigur că e o prioritate absolută să identificăm soluții, să ne mișcăm cât mai repede. Sigur că contează și conjunctura regională, internațională, contează situația din Republica Moldova, dar nu există alte soluții decât malul drept să fie mult mai previzibil, mult mai atractiv, să folosim toate pârghiile pentru a comunica cât mai activ și cu conducerea de la Tiraspol, dar și cu oamenii de afaceri, cu oamenii simpli și, bineînțeles, să nu admitem cumva extinderea acestui fenomen.
Ceea ce s-a întâmplat ieri la Comrat, dar, din păcate, și la Taraclia are anumite elemente de tentativă de a stimula astfel de procese și nu doar de către politicienii mai puțin responsabili. De fapt, nu vreau pe toți să îi adun sub această calificare, pe cei din autonomie, dar foarte mulți, din păcate, s-au comportat exact în această manieră și, în mod special, cei care i-au susținut aici, de la Chișinău, Partidul Comuniștilor, Partidul Socialiștilor.
Această încurajare, acest joc de-a referendumul, de fapt, miza e mult mai mare și ar putea să creeze mult mai mari probleme. Și eu vreau să îmi exprim speranța, deși nu prea cred în aceasta, comuniștii și socialiștii ar trebui să se gândească la ceea ce fac și care ar putea fi elementele pe termen mediu de destabilizare, dacă vor continua exact în aceeași situație.”
Europa Liberă: Așa-zisele referendumuri din unitatea teritorial-administrativă Gagauz-Yeri au fost o provocare la adresa guvernării de la Chișinău?
Iurie Leancă: „Nu este vorba despre guvernare, este vorba despre integritatea teritorială a statului, este vorba despre respectarea legislației, în primul rând. Noi am pornit de la premisa că doar într-un stat de drept putem asigura respectarea drepturilor omului, o evoluție economică și socială spre interesul cetățeanului. Putem face așa încât încrederea din partea cetățenilor în instituțiile statului, fie justiție, fie procuratură, fie guvern să crească. Ceea ce s-a întâmplat în autonomie, din păcate, a fost o sfidare a legii. Sigur că este mai mult decât regretabil acest referendum care s-a desfășurat ieri.”
Europa Liberă: Prezența ridicată la urne a fost salutată de către vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, el a scris că adepții integrării europene din Republica Moldova ar fi turbat de furie. Rusia are vreo implicare? În Federația Rusă, am citit mai deunăzi, cei care promovează ideile secesioniste riscă să ajungă după gratii.
Iurie Leancă: „Eu nu voi comenta acest limbaj, ca de obicei, mai puțin academic al vicepremierului rus. Este foarte important ca în relația pe care o avem cu partenerii noștri din Federația Rusă să pornim de la ideea respectului reciproc și a neingerinței în afacerile interne. Eu voi insista și pe viitor ca acest element de bază să fie respectat.
În ceea ce privește prezența concetățenilor noștri din autonomie la urne, încă o dată, este un exercițiu care a fost calificat de instanță drept unul ilegal. Aici cred că trebuie să ne oprim, dacă mă refer la reacția noastră la acest eveniment.
În rest, trebuie să tragem alte concluzii, este foarte important să comunicăm mult mai bine cu cetățenii și din autonomie, și din raionul Taraclia, și din alte raioane pe obiectivele guvernării, pe avantajele care rezultă din realizarea acestor obiective, să nu permitem nimănui să isterizeze spiritele, sub pretexte absolut false. Din ceea ce am văzut eu, un element care înțeleg că agita spiritele acolo ar fi că integrarea europeană înseamnă pierderea suveranității, nimic mai fals decât această aserțiune nu poate fi.
Dar, încă o dată, cea mai importantă concluzie pentru mine este că trebuie să comunicăm altfel decât am făcut acest lucru până acum. Și trebuie să ne axăm pe probleme reale, începând cu cum am putea ajusta eventual statutul Autonomiei sau ar trebui să stabilim un mecanism mult mai eficient, atunci când elaborăm cadrul legal aici, să ținem cont de acest specific și să avansăm pe ceea ce am convenit, pe un program de dezvoltare regională a Autonomiei, a raionului Taraclia, dar și a sudului per ansamblu. Fiindcă constatăm de mai mulți ani că sudul a fost mai defavorizat.
Trebuie să revenim cu o abordare sistemică și cu multă calmitate. Și cred că vom reuși să facem așa încât eforturile unora din Autonomie și a opoziției noastre să nu aibă acest efect pe care dânșii și-l doresc, de destabilizare a situației.
Încă un element: la finele anului, avem alegeri. Iată că alegerile parlamentare sunt cel mai reprezentativ referendum pe diverse probleme de relevanță, inclusiv pe subiectul celui mai important vector al politicii externe pe care dânșii și-au propus să îl dezbată la acest sondaj. Dar până atunci noi trebuie să informăm cetățenii din Republica Moldova care a fost agenda noastră de integrare europeană, care sunt elementele cheie ale acordurilor pe care le semnăm, ce înseamnă abolirea vizelor pentru cetățenii din Republica Moldova care se va întâmpla în acest an pentru accesul la spațiul Schengen, ce înseamnă zona de liber schimb și care sunt beneficiile.
Și, iată, cetățeanul informat și conștient va merge la urnă, la finele anului și atunci se va pronunța care ar trebui să fie viitorul țării și ce priorități ar trebui să realizeze pe viitor. Până atunci orice tentativă de acest gen nu are nimic comun cu grijile pentru interesul cetățeanului și are doar această menire să tensioneze situația, să creeze focare de tensiune și să destabilizeze situația.”
Europa Liberă: Domnule premier, eu am stat zece ore ieri, cu microfonul Europei Libere în unitatea teritorial-administrativă Gagauz-Yeri, am fost la mai multe secții de votare și, atunci când întrebam localnicii cum înțeleg ei beneficiile, pe care le are Republica Moldova de la Uniunea Europeană și de la Uniunea Vamală Rusia-Kazahstan-Belarus, ei vorbeau strict despre vectorul pro-rusesc, spunând că gazele vin mai ieftine, că cetățenii din Găgăuzia merg acolo să muncească, că este mai ușor, că cunosc limba rusă, că Rusia sprijină procesele din regiunea de sud a Republicii Moldova.
Iurie Leancă: „Reiterez, integrarea europeană nu are nimic în comun cu obiectivul de a înrăutăți cumva relația cu Federația Rusă sau cu Ucraina, sau cu Kazahstan, Belarus. Din contra, sunt absolut convins că integrarea europeană ne face pe noi mult mai previzibili, mult mai stabili, ne face un partener pe care se poate miza, inclusiv din punct de vedere al aranjamentelor comerciale.
Integrarea europeană și beneficierea ulterioară de la zona de liber schimb va face așa încât produsele noastre să fie mult mai competitive. Și, în momentul în care suntem mai competitivi la diverse capitole, fie produse de carne, ouă, lactate, nu mai vorbesc de alte produse, cum ar fi și vinurile, și legumele și fructele, pe care le exportăm și pe piața rusă. Deci noi vom avea doar de câștigat.
Va crește și valoarea produselor și prețul de export. Și nimeni nu mai pune întrebări vizavi de nivelul de pesticide utilizat la creșterea, de exemplu, a merelor etc. Integrarea europeană, pe de o parte, ne face pe noi mult mai prosperi, mult mai funcționali și, pe de altă parte, ne va ajuta prin faptul că devenim mult mai previzibili și se știe exact de unde pornim și unde vrem să ajungem.
Ar trebui și relația noastră cu Federația Rusă, și cu alte țări de la est de noi, să devină, la fel, mai bune și mai previzibile și să amplifice și relațiile economice, și comerciale, dar și dialogul politic.
Doi: am zis că, într-adevăr, nu am comunicat suficient. Noi ne-am axat pe negocierea propriu-zisă a acordurilor respective. Și apropos, domnul Formuzal, guvernatorul Autonomiei, fiind membru al guvernului din oficiu, a fost prezent la ședințele Comisiei de integrare europeană, la ședințele guvernului unde am discutat, la fel, diverse aspecte care țineau de Acordul de Asociere, de Acordul de Liber Schimb, a avut posibilitatea de a se interesa, de a se documenta, de a pune semne de întrebări, dacă existau pe diverse etape ale acestui proces de negociere. Dar vă spuneam, cred că noi nu ne-am gândit suficient că trebuia să anticipăm ceva mai devreme eventual explicațiile de rigoare fermierilor, funcționarilor publici, doctorilor, profesorilor, pensionarilor, tinerilor, în mod special.”
Europa Liberă: Dar aceasta e și menirea autorităților locale.
Iurie Leancă: „Autoritățile locale au nevoie de informații de la cele centrale. Abia când am fost la Comrat cu domnul președinte al Parlamentului, Igor Corman, le-am prezentat textul în limba rusă inclusiv al Acordului de Asociere și Zonei de Liber Schimb. Versiunea română a existat mai devreme, dar am constat, și cu această ocazie, că limba de stat acolo încă e cenușăreasă. Și nu e vina doar a lor, e vina și a noastră că în această perioadă de independență așa și nu am reușit să avem politici lingvistice mult mai eficiente.
Și acesta este un alt învățământ din referendumul de ieri, că trebuie să facem tot ce e posibil ca nivelul de posedare a limbii române de către cei din sudul Republicii Moldova, de către alolingvi să fie mult mai bun. Și atunci accesul la informație în limba română, la fel, va fi mult mai bun. Deocamdată, din păcate, a fost mai mult decât suficient loc pentru manipulări.
Atunci când întrebi cetățeanul care încă nu știe ce înseamnă Zonă de Liber Schimb cu Uniunea Europeană și Acordul de Asociere ce vrea: gaze ieftine sau acces pe piața europeană, ce ar spune un om care sigur că atunci când primește factura, îl ustură la buzunar, fiindcă salariile și pensiile nu sunt competitive deloc. Prețul la gaze e așa cum este, sigur că mi-aș fi dorit să îl mai diminuăm, dar nu am negociat acest mecanism de formare a prețului. L-au negociat, a propos, comuniștii care astăzi brusc s-au transformat adepți ai altei integrări. Deci noi trebuie prin comunicare să anihilăm aceste elemente speculative și manipulatorii. Și guvernul este mai mult decât pornit pe lansarea unei campanii cuprinzătoare de informare obiectivă.”
Europa Liberă: La finele acestei săptămâni, mergeți la Soci, s-ar putea să discutați cu omologul dumneavoastră rus, Dmitri Medvedev. Poate fi lămurită această dispută comercială care are, unii zic, și substrat politic – embargoul impus vinurilor moldovenești?
Iurie Leancă: „Chiar astăzi am dat indicație colegilor din guvern să reia dialogul cu colegii de la Moscova. Deși noi le-am pus la dispoziție absolut toată informația necesară, le-am dat răspunsuri la toate întrebările, s-a format cumva o pauză. Iată, am zis că, în preajma vizitei mele la Soci, cu prilejul deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă, noi să fim iarăși acei care vom încerca să vedem care totuși e motivul. Dacă voi avea ocazia și cred că voi avea acest prilej, să îl mai întreb încă o dată pe primul-ministru al Federației Ruse, domnul Medvedev, unde ne aflăm acum pe acest subiect.”
Europa Liberă: Domnule premier, vorbiți despre beneficiile, avantajele apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, au spus și demnitarii de la Bruxelles, că Moldova ar putea să obțină acest regim liberalizat de vize, va fi semnat Acordul de Asociere care cuprinde și Acordul de Liber Schimb. În eventualitatea că vine o altă putere, ce se întâmplă? Multă lume își pune semn de întrebare.
Iurie Leancă: „Trebuie să facem tot ce e posibil ca [să nu vină la putere] un partid revanșard, cu o mentalitate absolut depășită de realitățile și rigorile timpului, un partid care a demonstrat că nu are nimic comun cu interesele naționale Republicii Moldova. Și e suficient să vă aduc doar reacția lor, atunci când Moscova a decis să suspende, cel puțin, importul de vinuri moldovenești, aduceți-vă aminte de un fel de bucurie și exaltare în rândul Partidului Comuniștilor, ca să nu mai vorbesc de atitudinea lor și vizavi de acest referendum consultativ.
Cel mai bun răspuns la întrebarea dumneavoastră ar fi să se vadă ce au făcut comuniștii timp de opt ani, din 2001 până în 2009. Avem suficiente empirice ca să nu mai călcăm încă o dată în aceeași groapă. În rest, sigur că ține foarte mult de noi, cei care astăzi ne aflăm la guvernare, să explicăm, încă o dată, eu nu zic că nu am comis greșeli, din contra, din păcate, au fost foarte multe în această perioadă din septembrie 2009, dar au fost motive și foarte multe și obiective. Aduceți-vă aminte ce țară am preluat noi și câte probleme am avut: criză constituțională, după care, din păcate, politică. Dar astăzi guvernăm altfel, am tras concluziile.
Și este foarte important, în această perioadă până la alegeri, e suficient timp, să explicăm mult mai bine ce am făcut, ce facem și ce urmează să facem ca această acumulare de masă critică să se reflecte foarte repede asupra veniturilor fiecărei familii, bunăstării oamenilor muncii, pensionarilor și așa mai departe.”
Europa Liberă: Eliminarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova înseamnă continuarea reformelor, reforme în justiție, lupta cu crima organizată, securitatea frontierelor, securizarea hotarelor e un lucru destul de evident.
Iurie Leancă: „E adevărat.”
Europa Liberă: Noi avem problema transnistreană, un segment important care nu este controlat de către autoritățile Republicii Moldova. Ce se întâmplă cu acesta?
Iurie Leancă: „Ați spus foarte corect, decizia de a anula aceste vize obligatorii astăzi pentru cetățenii din Republica Moldova, atunci când vor să se deplaseze în spațiul Schengen, nu înseamnă că noi aici trebuie să ne oprim pe toate condiționalitățile care ne-au fost prezentate trei ani în urmă. Din contra, domeniile la care v-ați referit, reforma justiției, procuraturii, lupta împotriva corupției, securizarea frontierei și așa mai departe rămân o zonă de maximă prioritate și preocupare pentru autoritățile de la Chișinău. Și vom fi în continuare monitorizați, dar și ajutați de către colegii de la Bruxelles să avansăm în acest sens.”
Europa Liberă: Vreau să îl citez pe John Kerry care spunea: „Aspirațiile cetățenilor sunt din nou afectate de interesele corupte ale oligarhilor care folosesc banii pentru a cumpăra politicieni, media și slăbesc independența justiției”. Cum trebuie înțeleasă această declarație a lui John Kerry pe care a făcut-o recent la München?
Iurie Leancă: „Bănuiesc că vorbea despre altă țară, nu despre Republica Moldova. Cunoaștem problemele pe care le avem și în justiție, și în alte instituții de forță și aici în executiv, și am demonstrat că nu ne ascundem, numim problema așa cum ea este, o definim precis…”
Europa Liberă: Dar sunteți mulțumit de felul cum se luptă cu corupția?
Iurie Leancă: „Nu, deocamdată nu sunt mulțumit. Dar nici nu pot ignora primele elemente importante care au apărut în acest sens. Am auzit diverse comentarii vizavi de aceeași decizie a CSM-ului de a elibera din sistem mai mulți judecători, poate într-adevăr trebuia acești judecători să ajungă pe banca acuzaților, dar nu sunt nici judecător, nici procuror. Important este că s-ar lansa procesul. Și știm că printre cei care au fost scoși din sistem sunt mulți care au probleme de integritate, cel puțin, există suficiente dovezi, bănuiesc, atunci când s-a luat decizia aceasta. Și așa ceva nu s-a întâmplat în 22 de ani de independență.
Deci, eu constat că felul cum ne mișcăm poate nu e foarte rectiliniu și în ascendență și pot fi interpretate anumite decizii, dar cei care au bunăvoința și vor să vadă lumina, cred că au suficient discernământ să vadă totuși că progrese, insuficiente, dar anumite progrese se fac, inclusiv în acest sens.”
Europa Liberă: În cadrul Parteneriatului Estic au rămas ca republici cu o imagine bună Moldova și Georgia. În ce mod s-ar putea răsfrânge apropierea Ucrainei de Rusia asupra vectorului politicii externe a Republicii Moldova, dar preponderent asupra soluționării conflictului transnistrean, Ucraina fiind mediator în cadrul formatului de negocieri 5+2?
Iurie Leancă: „Criza din Ucraina, deciziile luate de autoritățile de la Armenia anul trecut, evoluțiile pe plan regional per ansamblu au readus în centrul atenției o problemă mare: care este viitorul Parteneriatului Estic per se. Și în acest sens la Bruxelles, în capitalele europene și nu doar acolo s-a lansat un proces de reflectare profundă asupra viitorului inițiativei ca atare și, în mod special, a țărilor care fac parte, cum ar fi Republica Moldova și cred că acesta este cel mai important element. Fiindcă noi am zis că Parteneriatul Estic a fost o inițiativă bună, dar viața e atât de dinamică încât trebuie să venim cu ajustări majore la principiile care au fost anvizajate, atunci când s-a lansat inițiativa.
Doi: evoluțiile din Ucraina sunt extrem de dinamice, eu nu aș vrea să anticipăm acum finalitatea lor, pot doar să reiterez că ne dorim un vecin stabil, un vecin puternic cu instituții funcționale și ne dorim un vecin care ar urma aceeași cale de integrare europeană, fiindcă aceasta ne va ajuta pe noi pe mai multe subiecte, inclusiv pe dimensiunea reglementării conflictului transnistrean.”