Un camion cu 150 de tone de pesticide solide din raioanele Ialoveni și Anenii Noi, colectate cu suportul proiectului NATO „Parteneriat pentru Pace”, au fost evacuate astăzi și transportate de la depozitele din Dănceni în Polonia, unde vor fi nimicite.
La ceremonia de încheiere a proiectului în aceste localități au participat Premierul Iurie Leancă, ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru și ambasadori ai statelor care au oferit asistență țării noastre în cadrul proiectului respectiv.
Premierul a mulțumit părților implicate: „Aduc mulțumiri României pentru eforturile depuse în calitate de stat lider pentru proiectul respectiv, Poloniei, care primește deșeurile de pesticide pentru distrugere şi Ucrainei, care acceptă tranzitarea acestora pe teritoriul său. După eliminarea acestor pesticide, cetățenii vor avea parte de condiții de viață mult mai bune. De asemenea, vom avea posibilitatea să cultivăm produse cu grad de securitate alimentară sporit, obiectiv important în contextul liberalizării comerțului cu UE”.
Iurie Leancă a menționat că următoarele obiective ale Guvernului, după eliminarea pesticidelor, vizează lucrări de tratare a solului și a apei.
La rândul său, ministrul Apărării, Vitalie Marinuța, a menționat că acest proiect denotă utilitatea forțelor militare în scopuri pașnice.
Până în prezent, în cadrul programului „Parteneriat pentru Pace” au fost evacuate în totalitate pesticide periculoase din raioanele Basarabeasca și Taraclia (2013). Pe parcursul anului curent, urmează să fie evacuate pesticide din alte 12 raioane.
Proiectul privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase din țara noastră este aplicat în contextul Acordului încheiat între Guvern şi Organizaţia pentru Întreţinere şi Aprovizionare a NATO privind distrugerea pesticidelor şi produselor chimice periculoase în Republica Moldova, pentru anii 2013-2014, semnat în iunie 2011, la Bruxelles.
Pentru aplicarea proiectului au fost colectate circa 2,2 milioane de euro, dintre care 325 mii euro reprezintă contribuţia ţării noastre, restul banilor fiind donaţi de România — stat lider al proiectului, Belgia, Norvegia, Irlanda, Cehia, Turcia, Bulgaria, Luxemburg, Estonia şi Finlanda, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
03.02.2014Ultimul lot de pesticide periculoase au fost evacuate din raioanele Ialoveni și Anenii Noi
Comentarii (0)