Ministerul Justiției va beneficia de suport financiar din partea Fundației Konrad Adenauer, pentru promovarea eticii profesionale în rândul profesiilor juridice în vederea promovării toleranței zero față de corupție. Un acord în acest sens a fost semnat, astăzi, în cadrul Programului ”Statul de Drept în Europa de Sud-Est”, Ministerul Justiției fiind autoritatea care a obținut suportul în urma concursului de granturi demarat de către Fundație. Proiectul vine să sprijine eforturile Ministerului în implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiției.
Scopul programului, finanțat de Fundația Konrad Adenauer, este de a îmbunătăți calitatea codurilor de etică profesională a profesiilor juridice. Astfel, grantul de 9 mii de euro va fi utilizat pentru evaluarea codurilor de etică menționate, la necesitate fiind propuse modificări sau completări pentru a corespunde cu standardele internaționale. Mai mult, vor fi elaborate coduri de etică pentru profesiile juridice care nu au asemenea ghiduri de conduită. Proiectul mai prevede organizarea trainingurilor pentru reprezentanții profesiilor juridice și pentru membrii comisiilor disciplinare cu privire la cele mai bune practici în domeniul eticii profesionale, dar și a unei campanii de sensibilizare cu referire la necesitatea respectării acesteia.
Ministrul Justiției, Oleg Efrim, și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul constant oferit de Guvernul Germaniei și Fundația Konrad Adenauer în promovarea reformelor din sectorul justiției al Republicii Moldova.”Respectarea eticii profesionale este o componentă foarte importantă pentru exponenții din sectorul justiției și urmează să joace un rol primordial în procesul de responsabilizare a actorilor din sector”, a menționat Ministrul Oleg Efrim.
La rândul său, directorul Programului Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundației Fundația Konrad Adenauer, Thorsten Geissler, a apreciat înalt rezultatul eforturilor depuse de Ministerul Justiției pentru reformarea sectorului justiției. ”Justiția este domeniul unde rezultatele nu pot fi văzute imediat. Ne bucurăm că Strategia de Reformă a Sectorului Justiției se implementează și apreciem eforturile depuse de autoritățile din Republica Moldova. Este greu, dar trebuie de muncit pentru a atinge toate obiectivele propuse”, a declarat Thorsten Geissler.
Pe lângă proiectul demarat, cu durata de un an de zile, Fundația Konrad Adenauer intenționează să doneze o culegere a hotărârilor Curții Constituționale din Germania, tradusă în limba română. De asemenea, în 2014 va fi organizată o conferință regională cu participarea judecătorilor din mai multe țări, inclusiv din Republica Moldova, pentru schimb de experiență și bune practici.
Menționăm că acesta este al doilea proiect finanțat de Fundația Konrad Adenauer în cadrul programului de granturi la care Ministerul Justiției a participat. În 2013 Fundația a oferit un grant de 9 mii de euro pentru proiectarea unui sistem electronic de informare destinat executorilor judecătorești, dar și pentru evaluarea cadrului normativ adecvat funcționării acestuia.
Fundația Konrad Adenauer este unul dintre principalii donatori angajați în mecanismul de asistență străină pentru susținerea reformei în sectorul Justiției din Moldova, iar programul său "Statul de Drept în Europa de Sud-Est" a fost conceput cu scopul de a promova dialogul pe teme privind statul de drept în acest spațiu geografic. Acest program are drept obiectiv sprijinirea, într-o manieră susținută, a construcției și consolidării democrației în țările din regiune, anun'[ un comunicat al Ministerului Justiției.