Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.02.2014

Liberalii contestă la Curtea Constituțională legea privind reducerea accizelor la maşinile de lux

Liberalii contestă la Curtea Constituțională legea privind reducerea accizelor la maşinile de lux

Astăzi, 10 februarie 2014, Deputaţii Fracţiunii Partidului Liberal au depus o sesizare la Curtea Constituţională privind controlul constituţionalităţii dispoziţiilor Legii  nr. 324 din 23.12.2013 prin care s-a micşorat cota accizului la automobilele de lux. Obiectul sesizării îl constituie dispoziţiile Legii în referinţă prin care Parlamentul a micşorat cota accizului la importul mijloacelor de transport, denumite „de lux”, de la „3,50 euro” pentru un „cm3”, la „2,00 euro”.

În opinia autorilor sesizării acest proiect este neconstituţional întrucât a fost adoptat cu încălcarea flagrantă a dispoziţiilor legale ce vizează înaintarea unui proiect (amendament) de Lege, prevăzute în Regulamentul Parlamentului, adoptat prin Legea nr. 797 din 02.04.96 şi Legea privind actele legislative nr. 780 din 27.12.2001, în lipsa avizului pozitiv al Guvernului, a avizelor Comisiilor permanente a Parlamentului şi a Direcţiei juridice a Secretariatului Parlamentului.
La caz, prin Legea în partea contestată, se reduc veniturile bugetare ca rezultat al micşorării unilaterale a cotei accizului, contrar dispoziţiilor art. 131 alin. (4) din Constituţie ce stipulează că orice propunere legislativă sau amendament care atrag majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau împrumuturilor, precum şi majorarea sau reducerea cheltuielilor bugetare pot fi adoptate numai după ce sunt acceptate de Guvern.

„Indiferent de argumentele ce vor fi invocate de către reprezentanţii Guvernului şi ai Parlamentului la examinarea sesizării în fond, ţinem să precizăm că astfel de reglementări reprezintă o lovitură dură în principiul echităţii sociale, deoarece, în final, Parlamentul a decis majorarea impozitelor pentru păturile sociale cu venituri modeste, implicit capacităţi de plată mai mici.
Astfel, este bine cunoscut că mijloacele de transport, concepute pentru transportul persoanelor, cu capacitatea cilindrică mai mică, au un consum mai redus de combustibil, implicit sunt destinate pentru persoanele cu un venit mai mic.
 În formulă vice-versa, mijloacele de transport cu capacitatea cilindrică mai mare, au un consum majorat de combustibil ce rezultă din puterea mai mare a motorului, în fond, fiind un fel de „capriciu” ce nu poate să şi-l satisfacă persoanele cu venituri modeste, din care motiv sunt catalogate ca „automobile de lux”.

În concluzie, rezultă că povara fiscală urmează a fi mărită anume în detrimentul şi din contul persoanelor cu venituri modeste, dar nu din contul celor ce au venituri mai mari și îşi permit a procura „automobile de lux”, opţiune ce în opinia autorilor sesizării este o faptă atât ilegală cat şi lipsită de bun simţ, motiv ce a servit temei suplimentar pentru înaintarea prezentei sesizări”, susţin Deputaţii Fracţiunii PL în sesizarea depusă.

Deputaţii PL au solicitat Curţii Constituţionale suspendarea, până la soluţionarea în fond a cauzei, a acţiunii dispoziţiilor legale prin care s-a micşorat cota accizului de la „3,50 euro” la „2,00 euro” pentru un „cm3” la mijloacele de transport de lux; Fixarea examinării sesizării într-un termen cât mai restrâns posibil şi exercitarea controlului constituţionalităţii şi declararea neconstituţională a dispoziţiilor legale prin care s-a micşorat cota accizului de la „3,50 euro” la „2,00 euro” pentru un „cm3” la mijloacele de transport de la poziţia tarifară „870324” şi poziţia tarifară „870333” indicate în Anexa nr. 2 la Titlul IV din Codul fiscal, expusă într-o redacţie nouă conform pct. 65 al Art. IX din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative nr. 324 din 23.12.2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 320-321 din 31.12.2013 şi pusă în aplicare începând cu 01.01.2014, potrivit unui comunical al PL.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus