Consiliul de Observatori (CO) al FPM Moldova a aprobat planul de lucru pentru implementarea Programului Compact pentru anul curent și bugetul în valoare de circa 113 milioane USD pentru efectuarea activităților planificate pentru anul 2014.
O parte considerabilă a bugetului este destinată finalizării lucrărilor de construcție desfășurate pe traseul Sărăteni-Soroca de 93 de km și constituie în jur de 60 de milioane USD. Pentru reabilitarea sistemelor de irigare au fost planificate mijloace de circa 38 milioane USD, deoarece în primăvara anului curent, vor fi reluate lucrările de construcție la sistemele de irigare Criuleni și Lopatna și vor demara lucrările de construcție la alte opt sisteme de irigare. De asemenea, conform bugetului aprobat, sunt preconizate mijloace financiare pentru programul de credite pentru investiții în infrastructura post-recoltare, activitatea de reformare a sectorului de irigare, monitorizarea și evaluarea Programului Compact etc.
Valentina Badrajan, directorul executiv al FPM Moldova, a informat membrii CO că în contextul reabilitării drumului Sărăteni – Soroca au fost deja efectuate circa 60 la sută din lucrările estimate, acestea fiind cele mai complexe lucrări pe acest traseu. Pînă în luna iulie 2014, cînd urmează să fie dat în exploatare drumul reabilitat, vor fi efectuate restul lucrărilor de construcție, inclusiv reabilitarea mai multor porțiuni de drumuri locale, care facilitează accesul locuitorilor din sate către instituțiile de menire socială cum ar fi școli, spitale etc.
Cu referire la sistemele de irigare aflate în proces de reabilitare Criuleni și Loptana, în mediu 38 la sută din lucrări au fost deja executate. Conform contractului, cele două sisteme vor fi date în exploatare în toamna anului 2014.
Printre realizările prezentate de FPM Moldova este și Programul de credite acordate pentru investiții în infrastructura post-recoltare. Pînă în prezent au fost acordate credite în valoare totală de 4,7 milioane USD, care au generat investiții adiționale de 10,8 milioane USD. Majoritatea creditelor acordate au fost investite în construcția spațiilor frigorifice pentru depozitarea fructelor și legumelor cu o capacitate totală de 19 mii tone. Acordarea creditelor în cadrul Programului Compact pentru dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și a agriculturii de valoare înaltă va continua și în anul curent.
În cadrul aceleași ședințe, Consiliul de Observatori a aprobat raportul privind implementarea Planului de acțiuni de prevenire, identificare și eliminare a riscurilor de fraudă și corupție pe parcursul lunilor iulie-decembrie 2013.
În acest context, Valentina Badrajan a precizat că pe parcursul perioadei raportate au fost întreprinse mai multe acțiuni de prevenire a cazurilor de fraudă și corupție cum ar fi implicarea mai multor părți în luarea deciziilor, consultarea beneficiarilor pe parcursul implementării activităților, antrenarea publicului larg în raportarea cazurilor de fraudă și corupție, verificarea independentă a calității materialelor utilizate în reabilitarea drumurilor și sistemelor de irigare etc. Potrivit directorului executiv al FPM Moldova, au fost depuse eforturi pentru a exclude riscurile de fraudă și corupție în cadrul achizițiilor prin asigurarea transparenței procesului de achiziții, antrenarea experților independenți în evaluarea ofertelor etc.
Leslie McCuaig, director rezident de țară al Corporației Provocările Mileniului, a declarat că vor fi sporite eforturile de prevenire a cazurilor de fraudă a corupție, în special la etapa curentă de derulare a Programului Compact, cînd sunt efectuate mai multe lucrări de construcție.
Victor Bodiu, secretarul general al Guvernului, care a condus ședința Consiliului de Observatori, a dat asigurări că Guvernul va acorda suportul necesar pentru implementarea cu succes și în termen a tuturor activităților Compact.
Programul Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului, are o valoare de 262 milioane USD și își propune să contribuie în perioada 2010-2015 la creşterea veniturilor populaţiei din Republica Moldova prin dezvoltarea infrastructurii drumurilor, renovarea sistemelor de irigare şi stimularea trecerii la o agricultură performantă.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.02.2014Consiliul de Observatori al FPM Moldova a aprobat planul de acțiuni pentru implementarea Programului Compact în anul 2014
Comentarii (0)