Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
21.02.2014

Iurie Leancă și Victor Ponta au participat la un Forum în domeniul științei și educației

Iurie Leancă și Victor Ponta au participat la un Forum în domeniul științei și educației

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la lucrările Forumului moldo-român „Promovarea participării comune la programele europene în domeniul ştiinţei şi educaţiei”, organizat de Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova. La eveniment au mai fost prezenți Șeful Executivului de la București, Victor Ponta,  dar și alte 200 de persoane din ambele țări.

În cuvântul său de salut, Premierul și-a exprimat convingerea că Forumul moldo-român, parteneriatele deja stabilite dintre ţările noastre, experienţa României în integrarea plenară în Uniunea Europeană vor fi un  suport important pentru ca procesul de aderare a Republicii Moldova la standardele europene să fie cât mai facil pentru ţara noastră.

„Fiind încurajaţi de aceste rezultate remarcabile, dar şi pentru a valorifica şansele oferite de Comunitatea Europeană, Guvernul a demarat o serie de acţiuni care au în vizor pregătirea comunităţii ştiinţifice din Republica Moldova pentru participarea şi, eventual, asocierea la Programul „Orizont-2020”. De asemenea și elaborarea Strategiei „Educaţia 2020” şi a Strategiei de Cercetare - Dezvoltare a Republicii Moldova până în anul 2020”, a menționat Iurie Leancă.

Șeful Guvernului de la Chișinău a vorbit și despre crearea Agenţiei Naţionale pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Profesional, o structură responsabilă de evaluarea externă, de acreditarea instituţiilor de învățământ superior şi a programelor de formare, dezvoltare profesională a specialiştilor necesari pe piaţa muncii.

„Sperăm ca la începutul anului viitor această agenţie să iniţieze primele evaluări şi acreditări”, a declarat Iurie Leancă.
Premierul a remarcat și faptul că în Republica Moldova sunt școli științifice, poate mai puțin impresionante ca număr de cercetători, dar avansate la nivelul unor cercetări de nișă și specializări.

La rândul său, Premierul român Victor Ponta  susține asocierea cercetătorilor din Republica Moldova și România în proiecte comune.
„Astăzi puteți da un semnal că mediul academic de cercetare se poate integra în Uniunea Europeană, chiar înainte ca Republica Moldova să se integreze. Moldova are nevoie de sprijin și de experiență comună din partea României mai mult decât din partea altor țări”, a declarat Victor Ponta.

Forumul va continua toată ziua, iar academicieni din Republica Moldova și România își vor împărtăși experiența în diverse domenii , inclusiv  accesarea fondurilor europene pentru cercetare și dezvoltare, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus