Acordul interguvernamental moldo-român privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale (SMURD) vine să îmbunătăţească serviciile în domeniu. Acesta se referă la creşterea capacităţii de intervenţie a serviciilor de urgenţă, reanimare şi descarcerare şi sporirea nivelului de siguranţă şi sănătate a oamenilor.
Potrivit documentului, va fi creat cadrul juridic pentru cooperarea şi intervenţia comună în cazul urgenţelor medicale cu mijloace terestre şi aeriene, în situaţii care pun în pericol viaţa şi sănătatea omului şi care necesită participarea unor categorii de forţe şi mijloace aparţinând statului vecin. Acordul a fost încheiat pentru o perioadă nedeterminată.
Tot astăzi, în cadrul vizitei Premierului Victor Ponta la Chişinău, a fost semnat Programul de cooperare şi asistenţă între Ministerele Educaţiei din Republica Moldova şi România. Astfel, 50 de tineri de la noi şi 25 de peste Prut vor beneficia de burse de mobilitate academică de scurtă durată:1-2 semestre, în universităţile de stat din cele două ţări.
Participanţii vor beneficia de studii cu finanţare de la buget, burse şi cazare gratuită în căminele studenţeşti. Ministerul Educaţiei de la Chişinău va avea nevoie, anual, de circa 450 de mii de lei, pentru a acoperi bursele de mobilitate ale studenţilor români, care vor studia în Republica Moldova.
Programul de cooperare prevede, printre altele, pregătirea formatorilor la limba română din Republica Moldova de către profesori din România, în baza unui proiect elaborat şi coordonat reciproc; acordarea asistenţei în procesul de evaluare a performanţei cadrelor didactice, elaborarea unui sistem de evaluare şi motivare a acestora; schimbul de conţinuturi electronice, a softurilor şi a platformelor pentru învăţământul la distanţă etc.
Programul va fi realizat timp de trei ani.
Trimite e-mail | Printeaza
Social
21.02.2014Republica Moldova şi România au semnat un program în educaţie şi un acord pentru intervenţiile în caz de urgenţe medicale
Comentarii (0)