Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a publicat astăzi pe pagina sa web oficială www.anrceti.md Raportul de activitate pentru anul 2013. ANRCETI elaborează şi publică rapoartele sale anuale de activitate şi anuarele statistice despre evoluţia pieţelor de comunicaţii electronice al zecelea an la rând. Autoritatea de reglementare face acest exerciţiu pentru că este interesată în informarea participanţilor la piaţa de comunicaţii electronice despre activităţile sale desfăşurate în scopul îmbunătăţirii climatului de afaceri, încurajării concurenţei şi promovării intereselor legitime ale utilizatorilor finali de servicii.
Raportul descrie principalele activităţi şi acte de reglementare emise de ANRCETI în anul 2013, concluziile asupra bilanţului activităţii instituţiei şi priorităţile acesteia pentru anul 2014. Conform directorului ANRCETI, Grigore Varaniţa, analiza prezentată în raport arată că autoritatea de reglementare şi-a onorat, în linii mari, sarcinile pe care şi le-a stabilit pentru anul precedent. „Echipa ANRCETI a reuşit să finalizeze în anul 2013 două proiecte mari: implementarea portabilităţii numerelor telefonice şi efectuarea ciclului doi ai analizei celor nouă pieţe relevante de comunicaţii electronice, cu luarea măsurilor de reglementare preventivă a acestora, proiecte care au contribuit la intensificarea concurenţei pe piaţă şi maximizarea beneficiilor utilizatorilor finali”, menţionează Grigore Varaniţa în prefaţa raportului.
Potrivit sursei citate, în anul 2014 ANRCETI va continua lucrările demarate în anul trecut prin eficientizarea procesului de monitorizare a funcţionării serviciului de portare a numerelor, îndeplinirii obligaţiilor speciale preventive impuse furnizorilor cu putere semnificativă de piaţă, respectării de către furnizori a drepturilor legale ale utilizatorilor finali de servicii. Totodată, în anul curent ANRCETI va iniţia ciclul trei al analizei a patru pieţe de comunicaţii electronice în vederea revizuirii definiţiilor acestor pieţe şi desemnării furnizorilor cu putere semnificativă pe pieţele respective. De asemenea, ANRCETI va efectua analiza pieţei cu amănuntul de telefonie mobilă pentru a stabili dacă ea este susceptibilă reglementării preventive. În cazul în care analiza va demonstra această supoziţie, ANRCETI va proceda la completarea listei pieţelor relevante, aprobate de ea în anul 2009, cu o nouă piaţă de telefonie mobilă.
Agenda priorităţilor ANRCETI pentru 2014 include încă două proiecte de importanţă primordială pentru piaţă: (i) organizarea concursului pentru eliberarea licenţelor de utilizare a canalelor/frecvenţelor radio din benzile 800,900 şi 1800 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice mobile terestre în bandă largă şi (ii) demararea, după aprobarea de către Guvern, a Programului naţional de implementare a serviciului universal, a lucrărilor de pregătire şi aplicare a cadrului de reglementare necesar pentru implementarea acestui serviciu.
În prefaţa raportului, directorul ANRCETI, Grigore Varaniţa, şi-a exprimat convingerea că documentul respectiv va ajuta persoanele care urmăresc stadiul de reglementare a comunicaţiilor electronice să-şi facă o impresie mai clară despre desfăşurarea acestui proces, precum şi despre proiectele de viitor ale autorităţii pe care o conduce. Grigore Varaniţa a precizat că anuarul statistic despre evoluţia pieţelor de comunicaţii electronice în anul 2013 va fi publicat pe site-ul ANRCETI în aprilie 2014, anunță Serviciul de presă al ANRCETI.
Trimite e-mail | Printeaza
IT
27.02.2014ANRCETI a făcut publice bilanţul activităţii în anul 2013 şi priorităţile sale pentru anul 2014
Comentarii (0)