Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.02.2014

Ministerul Economiei îndeamnă toate părţile implicate să colaboreze în vederea furnizării sigure a energiei termice consumatorilor din mun. Chisinau

Ministerul Economiei îndeamnă toate părţile implicate să colaboreze în vederea furnizării sigure a energiei termice consumatorilor din mun. Chisinau

Ministerul Economiei a convocat o şedinţă de lucru consacrată situaţiei create în sectorul termoenergetic din mun. Chişinău cu participarea tuturor instituţiilor şi întreprinderilor implicate, printre care Primăria mun. Chişinău, SA „CET-1”, SA „CET-2”, SA „Termocom”, SA „Moldovagaz”.

Viceministrul Economiei, Tudor Copaci și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu tergiversarea reformei sectorului, în special a procesului de fuziune a SA „CET-1”, SA „CET-2” şi SA „Termocom” din cauza suspendării de către Judecătoria sec. Rîşcani a hotărîrii Adunării generale a acţionarilor SA „Termocom” cu privire la fuziune. Cererea de chemare în judecată a fost înaintată de unul dintre consilierii municipali din Chişinău, iar încheierea judecăţii a fost atacată de către SA „Termocom” cu implicarea Ministerului Economiei în calitate de intervenient accesoriu.

Întârzierea reformării sectorului este și una din cauzele nivelului scăzut de achitare pe lanțul SA „Termocom” – CET-uri – SA „Moldovagaz” pentru energia termică şi gazele naturale, iar ca rezultat au fost blocate conturile atît ale CET-urilor, cît şi a SA „Termocom”.

Astfel, deja în luna noiembrie 2013 de către SA „Moldovagaz” au fost blocate conturile bancare ale SA „CET-2”, iar în februarie curent de către SA „CET-2” au fost blocate conturile SA „Termocom”.

Potrivit Ministerului Economiei, întreprinderilor vizate li s-a cerut să asigure activitatea  ritmică şi furnizarea energiei termice consumatorilor în cantităţile necesare și de calitatea corespunzătoare. Totodată, gestionarea conturilor cu participarea creditorilor urmează să asigure îmbunătăţirea disciplinei financiare a întreprinderii şi ridicarea nivelului achitărilor pentru resursele energetice consumate, constituind un instrument de monitorizare a gestiunii corecte a mijlocelor financiare achitate de consumatori.

La finalul discuţiilor a fost convenit ca şedinţe similare să fie organizate săptămînal, sub egida Ministerului Economiei, iar după caz, şi atunci cînd solicită una dintre părţi, cu prezentarea informaţiilor concludente din partea instituţiilor implicate, astfel asigurînd o comunicare continuă şi atingerea scopul final – gestionarea eficientă a acestui sistem şi livrarea serviciului calitativ către consumatori.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus