Consiliul Federației (camera superioară a parlamentului federal rus) a aprobat, sâmbătă, în cadrul unei ședințe extraordinare, recurgerea la forță în Ucraina, în urma unei cereri în acest sens a președintelui Vladimir Putin.
Reuniți în cadrul unei ședințe extraordinare, senatorii ruși au luat în unanimitate această decizie, care a intrat deja în vigoare, după cum precizează RIA Novosti.
Agenția de presă rusă menționează că deciziile privind problema utilizării forțelor armatei ruse în afara teritoriului Rusiei revin Consiliului Federației în conformitate cu prevederile Constituției ruse. Consiliul Federației examinează o astfel de problemă numai la cererea președintelui țării.
Anterior, președintele Vladimir Putin a cerut Senatului rus să aprobe 'recurgerea la armata rusă în Ucraina' până la normalizarea situației din această țară. 'Având în vedere situația extraordinară din Ucraina și amenințarea ce apasă asupra vieții cetățenilor ruși, a compatrioților noștri, a efectivelor contingentului militar rus desfășurat în Ucraina (în republica autonomă Crimeea), conform unui acord internațional, (...), propun Consiliului Federației să autorizeze recurgerea la forțele armate ale Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei, până la normalizarea situației social-politice din această țară', a precizat serviciul de presă al Kremlinului într-un comunicat citat de agențiile de presă ruse.
Regiune cu populație majoritar rusofonă, Crimeea a aparținut mai întâi Rusiei în cadrul URSS, fiind atașată în 1954 Ucrainei, care făcea parte și ea din Uniunea Sovietică, la inițiativa secretarului general de atunci al PCUS, Nikita Hrușciov, de origine ucrainean. După căderea URSS, Crimeea a rămas în componența Ucrainei, dar a primit statutul de republică autonomă, scrie Agerpres.