Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei din Republica Moldova a avut o întrevedere cu omologul său polonez Władysław Kosiniak-Kamysz. Tema prinicpală a discuției a fost sistemul de pesnionare.
”Moldova și Polonia se confruntă cu probleme similare în domeniul asigurărilor sociale, iată de ce este importantă pentru noi experiența țării Dvoastră. Suntem interesați să preluăm bunele practici și să evităm anumite șocuri sociale prin care a trecut Polonia în procesul de reforme”, a menționat în debutul întrevederii ministrul moldovean Valentina Buliga.
Władysław Kosiniak-Kamysz, Ministrul Muncii și Politicii Sociale al Republicii Polone a făcut o prezentare largă sistemului de pensionare existent la moment în Polonia, considerat la moment unul din cele mai progresive în regiune. Ministrul a informat că în țara sa sistemul de asigurări sociale a fost recroit cardinal. Guvernul polonez a întreprins măsuri radicale pentru a stibiliza și a edifica fonduri de pensii durabile , dat fiind că, și Polonia se confruntă cu o gravă problemă demografică. A vorbit oficialul polonez și despre unele greșeli pe care le-a făcut țara sa în momentul desvoltării fondurilor de pensii și pe care Republica Moldova ar trebui să le evite. Aici a fost nominalizată încercarea de a dezvolta pilonul doi de pensii, așa zisele fonduri private de pensii, dar care în Polonia nu au mers și această încercare a căzut povară grea pe bugetul de stat. Îm acest context ministrul polonez vede necesitatea dezvoltării sistemelor de stat de pensionare, pentru că Guvernele la moment sunt unicile structuri care își pot asuma riscurile și a asigura populației pensii nu de lux dar durabile și fără șocuri financiare.
”Polonia a trecut prin reforme dureroase dar atît statul, căt și societatea și partenerii de dezvoltare au înteles și au susținut pînă la urmă aceste reforme”, a menționat ministrul polonez.
Valentina Buliga a informat delegația poloneză că în țara noastră fondul de pensii este bazat pe următoarele principii pilon: solidaritate socială, unitate, egalitate, obligativitate, repartiției și autonomiei. Totodată ministrul a remarcat mai multe probleme existente la moment- numărul în descreștere a contribuabililor și numărul în creștere a beneficiarilor, diferența de vîrsta la pensionare pentru unele categorii, pensiile pentru agricultori, etc. Acești factori duc la deficitul Bugetului Asigurărilor de Stat și impun politici urgente de capitalizare a fondului pentru a-l menține capabil de plăți, a vorbit ministrul moldovean.
Valentina Buliga a informat că în acest context Ministerul a demarat discuții publice largi cu patronatele, sindicatele, societatea civilă pentru a determina răspuns la întrebările: ce facem, cum facem și cănd facem.
În urma discuțiilor s-a convenit că Polonia va oferi Republicii Moldova pachetul de proiecte de legi și hotărîri ce reglementează sistemul polonez de pensionare care ar putea servi bază țării noastre pentru ulterioare propuneri de modificări legislative, potrivit Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.
Trimite e-mail | Printeaza
Social
13.03.2014Polonia va susține Moldova în elaborarea politicilor de reforme în domeniul asigurărilor sociale
Comentarii (0)