„Am revenit ieri de la Kiev. A fost o vizită extrem de importantă şi pormnesc de la ideea că noi avem doi vecini: unul după cum ştiţi e România, altul este Ucraina. Şi indiferent cine este la putere sau la Kiev sau la Bucureşti suntem obligaţi să avem o relaţie foarte strânsă, suntem obligaţi să avem un dialog foarte bun, suntem obligaţi să avem o comunicare intensă şi să abordăm problemele care există pe agenda bilaterală, să găsim puncte de tangenţă şi să identificăm soluţii la problemele mai necesită discuţii şi rezolvare. Ucraina este, după cum vă spuneam, una din aceste două ţări.
Vizita la Kiev a avut drept obiectiv, în primul rând, să discutăm agenda extrem de vastă şi polivalentă şi foarte nuanţată a relaţiilor bilaterale. Faptul că în ultimii patru ani am avansat enorm, am reuşit să creăm o relaţie bună, să rezolvăm mai multe probleme, să avem o comunicare pe probleme care încă nu şi-au găsit rezolvarea, este un lucru pe care bănuiesc că nimeni nu-l contestă. A fost extrem de important să merg la Kiev îmreună cu colegii, miniştri, consilieri, pentru a cunoaşte personal noua conducere de la Kiev şi pentru a face aşa încât acest dialog să fie unul permanent.
Subiectele pe care le-am discutat cu colegii de la Kiev şi, apropo, am constatat o deschidere, am constatat un interes de a avea acest dialog, am constatat că în momentul în care avem acceași abordare, același obiectiv de integrare europeană este mult mai simplu să găsești soluții pe probleme care poate nu au nimic comun cu obiectivul integrării europene, astfel încât am discutat problema continuării demarcării, reluării negocierilor pe tot ce ține de proprietate, bineînțeles că am discutat subiectul cooperării în domeniul energetic, ținând cont de faptul că la finele acestei luni expiră contractul de achiziționare a energiei electrice și am abordat acest subiect atât cu domnul Prim-ministru Yațeniuk, cât și cu miniștrii din Guvernul domniei sale, am discutat și despre livrarea prin Ucraina a gazelor pe care le furnizează Gazpromul. Acest subiect a fost extrem de important și relevant pe agenda noastră.
Bineînțeles că am discutat subiectul controlului la frontieră, ne-am propus și înainte, și insistăm și acum să avem un control eficient, un control care ar permite ca, comunicarea între două state, între cetățeni, bunuri să se încadreze în cadrul legal, să fie cât mai facilitați, să fie cât mai eficient, fără probleme și, totodată, să avem un control mixt, astfel încât tot ce vizează contrabanda cu bunuri, tot ce vizează traficul cu ființe umane să avem o stare eficientă pe frontiera moldo-ucraineană indiferent dacă e controlată de autoritățile constituționale sau dacă ține de segmentul transnistrean al frontierei. Vreau să vă comunic că și pe acest subiect am găsit o atitudine deschisă, vom continua acum discuțiile astfel încât sper că conlucrarea noastră va fi una și mai bună.
Bineînțeles că am discutat și subiectul conflictului transnistrean, reglementării acestui conflict. Poziția Ucrainei dintotdeauna a fost una principială, axată pe respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova. Bineînțeles că am făcut un schimb de opinii pe ceea ce înseamnă agenda europeană cu obiectivele Ucrainei, care își propune în zilele următoare, dacă nu mă înșel, vineri, să semneze partea politică a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Dânșii sunt foarte interesați de experiența noastră pe tot ce înseamnă anularea regimului de vize pentru cetățenii din Republica Moldova în raport cu țările din aranjamentul Schengen. Bineînțeles, am discutat și evoluțiile din Ucraina. Poziția Republicii Moldova a fost adusă și cu această ocazie la cunoștință coelgilor de la Kiev, care vreau să vă zic apreciază această decizie principială, poziția Republicii Moldova sper că o cunoașteți bine pe tot ce înseamnă evoluțiile sau involuțiile din Ucraina.
Cam astea au fost subiectele. Deci, dincolo de faptul că am făcut cunoștință cu noua conducere a Ucrainei, am avut și discuții foarte bune, deschise, constructive și vom avea mai multe acțiuni de pe agenda bilaterală pe parcursul următoarelor săptămâni și luni."