Trimite e-mail | Printeaza
Economie
26.03.2014

În viitorul apropiat se preconizează să aibă loc ședința Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse

Pe 25 martie 2014, conducerea Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, ES Farit Muhametşin. Părțile au discutat despre dinamica relațiilor comerciale moldo-ruse, problemele și barierele cu care se confruntă întreprinzătorii în calea exportului, perspectivele colaborării bilaterale.

Președintele CCI, Gheorghe Cucu, l-a informat pe diplomat despre activitățile realizate de Cameră în cadrul parteneriatelor cu organizații similare din Rusia."La momentul actual, la nivel național și regional, CCI a Republicii Moldova are încheiate 18 acorduri de colaborare cu camere de comerț din Federația Rusă. De asemenea, fiind membre ale mai multor organizații internaționale, participăm la proiecte comune, fapt ce ne permite să diversificăm formele de colaborare, să contribuim activ la îmbunătățirea mediului de afaceri și să identificăm cele mai eficiente instrumente de promovare pe noi piețe de desfacere.

Potrivit CCI, cooperarea nu este valorificată de deplin. Deși persistă stereotipul că reprezentanții mediului de afaceri din ambele state cunosc foarte bine climatul investițional din cele două țări, agenții economici trebuie informați despre aspectele specifice ce țin de comerțul bilateral între Republica Moldova și Federația Rusă, cerințele față de mărfuri etc", a specificat Gheorghe Cucu.

În context, președintele CCI a solicitat suportul Ambasadei Federației Fuse în Republica Moldova pentru organizarea misiunilor economice și vizitelor de afaceri în regiunile Omsk, Kostroma, Nijnii Novgorod, planificate de CCI a RM pentru anul curent.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, ES Farit Muhametşin, a asigurat CCI de toată susținerea sa.

Părțile au discutat despre barierele tarifare și netarifare din calea comerțului bilateral, problemele ce țin de cadrul normativ, sistemele de expertiză și certificare, impactul semnării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv RM-UE asupra comerțului bilateral moldo-rus.

Diplomatul a mai informat că, în viitorul apropiat se preconizează să aibă loc ședința Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse și s-a arătat interesat de opiniile și propunerile întreprinzătorilor pentru înlăturarea problemelor din calea exportului.

"Ținând cont de statutul CCI, propun să fie creat un grup de lucru, format din reprezentanți ai CCI a RM și CCI a FR, care să reprezinte agenții economici la ședința Comisiei interguvernamentale, să efectueze o analiză a mediului de afaceri și să înainteze soluții pentru înlăturarea dificultăților identificate", a spus ES Farit Muhametşin.

Gheorghe Cucu a reconfirmat disponibilitatea CCI a Moldovei pentru colaborare în vederea intensificării relațiilor comercial economice bilaterale.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Rusia, pentru anul 2013, a înregistrat suma de 1419.9 mil USD, cu 3,53% mai puțin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată, în Rusia, a înregistrat suma de 631,9 mil. USD, scăzând cu 3,54% de anul precedent. Rusia deţine o pondere de 26,34 % în volumul total al exportului RM.
Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Rusia a însumat 788 mil USD şi a înregistrat o scădere de 3,52 % în raport cu anul 2012. Rusia deţine o pondere de 14,35 % în volumul total al importului RM.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus