Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.03.2014

IFC contribuie la îmbunătățirea siguranței alimentare în Moldova cu scopul de a stimula exporturile și industria agricolă

IFC contribuie la îmbunătățirea siguranței alimentare în Moldova cu scopul de a stimula exporturile și industria agricolă

Corporația Financiară Internațională (IFC), membru al Grupului Băncii Mondiale, lansează o inițiativă nouă pentru a ajuta producătorii de produse alimentare din Moldova să-și consolideze practicile de gestionare a siguranței alimentare, să dezvolte industria de prelucrare a produselor alimentare din țară și să deschidă uși spre noi piețe de export.

Vineri IFC a convocat la Chișinău peste 50 factori de decizie politică, experți din industrie, producători de produse alimentare și comercianți într-un atelier de lucru, primul eveniment educațional din țară privind sistemele moderne de gestionare a siguranței alimentare. Atelierul de lucru a subliniat importanța bunelor reglementări privind siguranța alimentară, a prezentat tendințele actuale și în apariție privind siguranța alimentară și a discutat problema certificării de către părți terțe pentru producători.

„Agricultura este un sector esențial pentru economia Moldovei. Prelucrarea produselor alimentare reprezintă circa două treimi din exporturile noastre,” a declarat Sergiu Ghețiu, Vice-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare. „Dorim să sporim exporturile și să deschidem piețe noi pentru producătorii noștri. Sperăm că vom învăța cu ajutorul IFC din experiențele vecinilor noștri locali și ale colegilor din întreaga lume.”

Serviciile IFC de consultanță au sprijinit Guvernul Moldovei în optimizarea reglementărilor cu privire la afaceri pentru industria agricolă începând cu anul 2011. Echipele de consultanță vor lucra acum și la nivel de companii individuale, oferind analize aprofundate privind modul de îmbunătățire a sistemelor de gestionare a siguranței alimentare și vor susține evenimentele educaționale pentru a sensibiliza publicul în privința acestor chestiuni.

„Vom extinde activitatea noastră de consultanță în domeniul siguranței alimentare în Moldova,” a declarat Sarah Ockman, șeful Programul IFC de consultanță în standarde agroindustriale în Europa și Asia Centrală. „Vom colabora cu producători de produse alimentare și comercianți pentru a-i ajuta să reducă costuri și să sporească vânzările. Această activitate se bazează pe experiența noastră din alte țări din regiune unde am ajutat actorii mici locali să crească și să creeze oportunități noi”.

Moldova aspiră la deschiderea sectorului său agroindustrial față de piețele Uniunii Europene. Pe parcursul ultimilor ani echipa Grupului Băncii Mondiale pentru climatul investițional a susținut guvernul în reformarea și simplificarea cadrului juridic și instituțional privind siguranța alimentară. De asemenea IFC ajută companiile client să implementeze HACCP, un sistem de gestionare a siguranței alimentare recunoscut internațional și lucrează cu guvernele și experții din industrie la consolidarea capacității locale prin intermediul programelor de instruire și al atelierelor de lucru.

Activitatea IFC de consultanță privind îmbunătățirea practicilor de siguranță alimentară, reformarea reglementărilor și îmbunătățirea mediului de afaceri în sectorul agroindustrial este susținută de Austria, Olanda și Suedia.
 
IFC, membru al Grupului Băncii Mondiale, este cea mai mare instituție de dezvoltare globală concentrată exclusiv pe sectorul privat. Lucrând cu întreprinderi private din peste 100 țări, folosim capitalul, expertiza și influența noastră pentru a contribui la eradicarea sărăciei extreme și a promova prosperitatea comună. În anul fiscal 2013 investițiile noastre au atins suma record de aproape 25 miliarde USD, canalizând forța sectorului privat spre crearea locurilor de muncă și abordarea celor mai urgente provocări de dezvoltare din lume. Pentru mai multe informații, vizitați www.ifc.org.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus