Declarația a fost făcută la deschiderea Forului de afaceri moldo-polonez, desfășurat astăzi la Chișinău. La eveniment, Premierul Iurie Leancă a fost însoțit de omologul său polonez, Donald Tusk, și de zeci de oameni de afaceri din ambele țări, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
„Îmi doresc foarte mult ca acest for să devină o importantă platformă de dialog între firmele moldovenești și cele poloneze, dar și una care le oferă investitorilor polonezi şansă de a cunoaște, din prima sursă, posibilităţile investiționale din Republica Moldova”, a precizat Șeful Executivului de la Chișinău.
Prim-ministrul s-a referit la unele reforme care au fost deja demarate și al căror scop este îmbunătățirea mediului investițional și de afaceri. El a menționat , în context, reforma sistemului de justiție și cea a educației vocaționale, care vor permite țării să fie mai credibilă pentru investitorii străini.
„Ambele domenii atrag în mod deosebit atenția investitorilor. Justiția eficientă este cea care garantează protejarea drepturilor de proprietate și executarea contractelor civile. În plus, în ultimii ani, Guvernul a demonstrat atașament pentru reforme structurale, pentru o politică fiscală corectă”, a declarat Iurie Leancă.
Un alt subiect a ținut de avantajele pe care le poate oferi țara noastră investitorilor polonezi - în special, faptul că, odată stabilite în Moldova, companiile producătoare vor avea acces la o piață de desfacere imensă, de circa 800 de milioane de consumatori. Aceasta, deoarece, Republica Moldova reprezintă o platformă investițională și industrială foarte atractivă, datorită cadrului comercial liberalizat cu țările din CSI, Balcani, iar, în scurt timp, și cu Uniunea Europeană și Turcia.
Iurie Leancă a anunțat că pentru anul 2014, Polonia a oferit Republicii Moldova două milioane de euro, iar pentru anul viitor asistența pentru dezvoltare poloneză se va cifra la opt milioane de euro. „Negociem acum un împrumut de 100 de milioane de euro, pe un termen lung - bani „ieftini”, cum se mai spune - pentru a dezvolta zootehnia și industria legumicolă”, a menționat în context Prim-ministrul.
Prim-ministrul Poloniei, Donald Tusk, a menționat în cadrul conferinței că Polonia este un prieten al Republicii Moldova. „Cu câțiva ani în urmă și Polonia a avut nevoie de ajutor pentru a se dezvolta, a crește economic. Atunci am avut noroc de prietenii țării noastre. Acum Polonia vrea să ajute Moldova. Sunt convins că vom avea parte de o cooperare frumoasă. Important e să credeți în viitorul țării voastre”.
În cadrul Forumului, în prezența celor doi Prim-miniștri, a fost semnat un Memorandum de cooperare moldo-polonez. Memorandul a fost semnat de Reprezentantul UN Global Compact (UNGC) din Polonia şi reprezentanţii autorităţilor locale a voievodatului Lublin, şi de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova. Documentul îşi propune stabilirea unei platforme de cooperare a comunităţilor de business din cele două ţări, eventual, cu participarea altor state din regiune, în vederea susţinerii eforturilor de creştere economică a sectorului privat din țara noastră, inclusiv în contextul stabilirii Acordului de Asociere cu UE şi a Acordului de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător.
Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic pentru care UNGC din Polonia propune un asemenea proiect. Tot astăzi a fost semnat și un Acord dintre Guvernele Republicii Moldova și cel al Poloniei privind cooperarea în domeniul turismului.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.03.2014Polonia a oferit Republicii Moldova două milioane de euro, iar pentru anul viitor asistența pentru dezvoltare poloneză se va cifra la opt milioane de euro
Comentarii (0)