Președintele Traian Băsescu a afirmat marți, în ședința solemnă a Parlamentului privind marcarea a 10 ani de la aderarea României la NATO, că ineficiența diplomatică și menținerea zonelor gri reprezintă un risc consistent la adresa securității în regiune.
Potrivit președintelui, conflictele înghețate din Transnistria, Abhazia, Nagorno-Karabah sau Osetia de Sud și de curând Crimeea reprezintă un test pentru capacitatea NATO de a aduce stabilitate și securitate în regiune, inclusiv din perspectiva asigurării securității energetice a Europei.
Șeful statului a amintit că în Strategia națională de apărare a țării din 2010, transmisă Parlamentului, evidenția degradarea mediului de securitate în regiunea Marii Negre și reapariția conflictelor militare convenționale între state membre ale spațiului european.
"Contextul strategic actual, marcat de amenințările asimetrice transfrontaliere, instabilitatea regională, o relație complexă cu Rusia, încălcări ale dreptului internațional, care se suprapun peste provocările din Afganistan și din regiunea respectivă, confirmă analizele noastre. În această situație, nu există alt răspuns decât adaptarea capacităților naționale și ale Alianței pentru a face față amenințărilor, indiferent de originea lor, în vecinătatea imediată sau la distante strategice. Pentru a avea stabilitate în Europa, trebuie să evităm zonele gri și ambiguitățile în abordare", a spus președintele Băsescu.
El a arătat că formatul 5 + 2 nu a dus la soluționarea problemei transnistrene.
"Mai mult decât atât, un format internațional pe care, ori de câte ori vrem să scăpăm de problemă, îl evocăm nu a făcut decât să creeze timp pentru consolidarea statalității unei așa-numite țări independente, care poartă numele de Transnistria. Ineficiența diplomatică, menținerea regiunilor gri nu reprezintă decât un risc consistent la adresa securității regionale. Pentru a avea stabilitate în Europa trebuie să evităm zonele gri și ambiguitățile în abordare", a declarat șeful statului.
Președintele Băsescu a arătat că un tip de risc în regiunea noastră este legat de faptul că Federația Rusă a anexat Crimeea.
"De aceea, trebuie să continuăm să dialogăm cu Ucraina și să o încurajăm să acționeze ca un partener de încredere și previzibil contributor la securitatea regională și internațională. Trebuie să sprijinim forțele reformiste de la Kiev și să oferim asistență. România susține fără rezerve independența, integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei și recunoaștem noile autorități ucrainene drept reprezentanții legitimi ai țării", a afirmat el.
Șeful statului a subliniat că orice prezență a trupelor Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei fără acordul acesteia și în afara acordurilor bilaterale reprezintă o agresiune la adresa acestei țări. El a condamnat gestul Rusiei de a anexa Crimeea, punctând că România nu recunoaște această anexare ilegală.
De asemenea, Băsescu a spus că România este preocupată de posibilele reverberații ale crizei din Ucraina asupra Republicii Moldova.
"Compoziția etnică a Transnistriei, cu semnificative comunități ucrainene și ruse, reprezintă un alt element care ne determină să privim cu atenție și la evoluția situației de dincolo de Nistru", a completat șeful statului. Agerpres
Trimite e-mail | Printeaza
Externe
01.04.2014Băsescu: Ineficiența diplomatică și menținerea regiunilor gri nu reprezintă decât un risc consistent la adresa securității regionale
Comentarii (0)