Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.04.2014

Austria este dispusă să sprijine dezvoltarea regiunilor din Republica Moldova

Reprezentanții Biroului de Coordonare a Cooperării pentru Dezvoltare  în cadrul Ambasadei Austriei în Republica Moldova propun un model de cooperare financiară moldo-austriacă în cadrul schemei austriece de soft loans. Subiectul a fost discutat astăzi, în cadrul unei întrevederi oficiale la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC).

Rudolf Lukavsky Consilierul Comercial al Ambasadei a prezentat posibilitățile de finanțare pentru țara noastră în domeniile de sănătate publică, educație, transport public, apă și canalizare, prin oferirea creditelor preferențiale (soft loans) de către Guvernul Austriei și a precizat că avantajul acestor credite este dobînda de zero procente anual și perioada de grație de 4 ani. De asemenea, partea austriacă susține că prin această schemă de finanțare pot fi oferite credite de pînă la 100% din valoarea proiectului, iar singura condiție este că 50% din valoarea proiectului, exprimată prin servicii sau produse, să fie austriece. 
 Totodată, oaspeții au menționat că astfel, ar putea fi finanțate proiecte de dezvoltare regională ce țin de  aprovizionarea cu apă și canalizare a localităților țării.

În acest context, Victor Zubcu, viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor  a menționat că MDRC va analiza caracteristicele principale ale creditării concesionale pentru a observa posibilitățile legale de finanțare a proiectelor în țara noastră. De asemenea, viceministrul a menționat că acest mecanism ar putea fi prevăzut pentru construcția locuințelor sociale, în cazul în care  liniile de creditare vor fi oferite pentru o perioadă de pînă la 20 de ani, cu o perioadă de grație de 5 ani și cu rata dobînzii de 0%.

În contextul, finanțării proiectelor de dezvoltare regională, Valerian Bînzaru, șeful Direcției generale dezvoltare regională a explicat oaspeților cum derulează procesul de dezvoltare regională în țara noastră, cum are loc selectarea proiectelor și care sunt principalele surse de finanțare, inclusiv cine sunt beneficiarii.

La final părțile au  convenit la identificarea în scurt timp a proiectelor prioritare ale Autorităților Publice Locale, care ar fi interesate să aplice pentru credite preferențiale soft loans, relatează Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus