România și Moldova au semnat un plan comun de acțiuni în domeniul agricol, pentru perioada 2014-2015, a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la o degustare de vinuri, eveniment conex celei de-a 29-a Conferințe Regionale a FAO.
"România face tot ce este posibil să fie aproape de Republica Moldova în acest proiect de promovare a vinurilor din Republica Moldova. Vreau să îl felicit pe ministrul Bumacov (ministrul Agriculturii din Republica Moldova — n.r.) și să mulțumesc domnului comisar Dacian Cioloș (comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală — n.r.) pentru eforturile pe care le fac împreună pentru a promova vinurile moldovenești și pentru a facilita accesul vinurilor moldovenești pe piața Uniunii Europene. De altfel, astăzi (joi — n.r.) vom semna un plan de acțiuni cu ministrul Bumacov care, cred eu, va întări cooperarea dintre țările noastre. Un plan de acțiuni pentru perioada 2014-2015 care vizează mai multe domenii de activitate și în domeniul viticulturii, dar mai ales în ceea ce înseamnă colaborarea în domeniul fitosanitar și alte domenii importante alte Agriculturii din cele două state", a spus Daniel Constantin.
Potrivit ministrului Agriculturii, România este pe locul 10 la nivel mondial și pe locul 5 la nivelul UE în ceea ce privește producția de struguri și de vin.
Daniel Constantin, viceprim-ministru și ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat, joi, alături de ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Vasile Bumacov, la o degustare de vinuri, eveniment conex celei de-a 29-a Conferințe Regionale a FAO care se desfășoară în incinta Palatului Parlamentului. Manifestarea s-a desfășurat la Sala I.C. Brătianu, loc în care este organizată de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale o expoziție de produse agroalimentare. Evenimentul a beneficiat de prezența comisarului european pentru dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, și a secretarilor de stat din MADR George Turtoi și Peter Tamas Nagy.
În cadrul expoziției, oficialii au vizitat standurile în care se regăsesc produse precum magiunul de Topoloveni, dulceața de trandafiri, pâinea tradițională Adriana, produse din pește, lactate, obiecte artizanale realizate de meșteri populari, vinuri din Republica Moldova și din România.
Cu această ocazie, cei doi demnitari au semnat un plan de acțiuni al cooperării moldo-române în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale al României și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova pentru perioada 2014-2015, în vederea consolidării cooperării în domeniul agricol. Astfel, se va crea un grup de lucru în domeniul agriculturii, industriei alimentare și dezvoltării rurale, constituit din reprezentanți ai ambelor părți.
Planul de acțiuni prevede organizarea, alternativ în Republica Moldova și România, a unor reuniuni ale grupului de lucru pentru a analiza evoluțiile înregistrate în colaborarea dintre cele două părți, precum și identificarea de noi domenii și activități de cooperare bilaterală.
Părțile, în limitele competențelor și în conformitate cu legislația internă și tratatele internaționale pe care le-au semnat, vor susține cooperarea în următoarele domenii: vegetal și protecția plantelor, agricultură și dezvoltare rurală, știință și formare profesională, vinificație, zootehnie, agricultura ecologică, scrie Mediafax.
Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.04.2014Miniștrii Agriculturii din România și Moldova au semnat un plan comun de acțiuni pentru perioada 2014-2015
Comentarii (0)