Noua lege a Procuraturii și modificările la Constituție urmează a fi aprobate de Parlament până la sfârșitul lunii mai, după ce deputații vor dezbate săptămâna viitoare proiectul de hotărâre privind conceptul de reformă a Procuraturii. Anunțul a fost făcut de Vicepreședintele Parlamentului Andrian Candu, Președintele Grupului de lucru privind reforma Procuraturii, în cadrul şedinţei Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept.
La eveniment au participat Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, șeful delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, Șeful Adjunct al Misiunii SUA la Chișinău, Kara McDonald, reprezentanți ai societății civile.
Vicepreședintele Parlamentului a prezentat în cadrul ședinței activitatea Grupului de lucru privind reforma Procuraturii, creat în decembrie 2013. Andrian Candu a menționat că a fost definitivat Conceptul de reformă a Procuraturii, care, în această săptămână, va intra în procedură legislativă. Vicepreședintele Parlamentului i-a îndemnat pe membrii Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept și pe reprezentanții societății civile să formuleze recomandări și propuneri la subiectul reformării justiției și să le expedieze Comisiei juridice, numiri și imunități pentru examinare.
În cadrul ședinței a fost prezentat raportul pe anul 2013 privind procesul de implementare și gradul de realizare a obiectivelor Strategiei de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016. Raportul a fost elaborat cu susținerea Proiectului Uniunii Europene ”Suport în coordonarea reformei în domeniul justiției în Moldova”. Documentul prezintă evoluțiile înregistrate, soluțiile și perspectivele pentru eliminarea provocărilor în realizarea Strategiei și Planului de acțiuni privind reformarea sectorului justiției.
Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, membrii Consiliului naţional pentru reforma organelor de ocrotire a normelor de drept au aprobat o decizie prin care recomandă Parlamentului adoptarea proiectului de lege cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor, ținând cont de opinia Comisiei de la Veneția. Totodată, decizia încurajează implementarea noilor prevederi legale privind testarea integrității profesionale, ”confiscarea extinsă” și ”îmbogățirea ilicită”, precum și testarea la poligraf a candidaților la funcțiile de judecător și procuror, ca măsuri de prevenire și combatere a corupției. Documentul mai propune desfășurarea unei campanii de informare, cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, privind tendințele pozitive înregistrate în reforma justiției.
Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.04.2014Andrian Candu: Noua lege a Procuraturii va fi aprobată până la sfârșitul lunii mai
Comentarii (0)