„ Stimați colegi, bună ziua!
Înainte de a trece la agendă, vreau să-l salut pe noul nostru coleg, dl. ministru Troenco, să-i dorim succese în activitatea sa, în condiții deloc simple pe plan regional. În astfel de condiții, rolul ministrului Apărării, cel puțin cade sub o atenție mult mai minuțioasă din partea societății, din partea instituțiilor, din partea cetățenilor. Așteptările de la dvs, dle ministru, sunt mari, dar aveți și experiența, și cunoștințele necesare, sunt convins că împreună vom face față acestor provocări noi, care din păcate iată că se multiplică. Așa că succese! Colegii o să vă ofere toată susținerea, tot sprijinul și sunt convins că o să fiți un membru eficient al echipei noastre. Succese!
În afară de acest lucru, aș vrea să fac o declarație în numele Guvernului, urmare a faptului că astăzi, aşa-zisul „soviet suprem” al regiunii transnistrene a aprobat o adresare către autorităţile centrale ale Federaţiei Ruse privind recunoaşterea regiunii în calitate de stat independent cu intrarea/încorporarea ulterioară a acesteia în componenţa Federaţiei Ruse.
Din punctul meu de vedere, această adresare este nimic altceva decât o sfidare directă la adresa procesului de reglementare a conflictului transnistrean, la adresa integrității teritoriale a Republicii Moldova. Prin astfel de adresare, Tiraspolul ignoră o realitate obiectivă – și anume faptul că regiunea transnistreană este recunoscută drept parte componentă a Republicii Moldova de toţi actorii internaţionali care participă la procesul de negocieri în formatul „5+2”. Pseudo-referendumul organizat în regiunea transnistreană în septembrie 2006 nu a fost recunoscut de comunitatea internaţională şi nu poate fi considerat drept un exerciţiu de exprimare a voinţei populaţiei din regiune. Astfel, acest demers al așa-zisului „soviet suprem” reprezintă o acţiune unilaterală şi, categoric, contraproductivă.
Sper că sunteți de acord ca în numele Guvernului să reiterăm faptul că singura cale de identificare a unei soluţii finale şi viabile pentru conflictul transnistrean este continuarea dialogului politic, fără precondiţii, în cadrul tuturor mecanismelor existente de negocieri. Noi suntem deschiși și interesați pentru un astfel de dialog. Și cu acest prilej, chemăm partenerii internaţionali să întreprindă eforturi coordonate în vederea avansării procesului de reglementare a conflictului prin elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană, bazat pe principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Și în mod special, urmează să facem un apel către partenerii noștri din Federația Rusă să vină cu o reacție promptă, în deplină conformitate cu normele și principiile dreptului internațional.
Acum de la acest subiect să trecem la unul mai pozitiv. Se apropie Sfintele sărbători, numărul celor care revin acasă din străinătate este în creștere. Se întâmplă an de an. Asta înseamnă că absolut toate punctele de trecere a frontierei, în primul rând, cetățenii din Republica Moldova vor primi, dincolo de un tratament favorabil din partea instituțiilor statului, și un mesaj prin care Guvernul urmează să le spună „Bine ați venit acasă!”. Cam așa va arăta acest mesaj. Și aici scrie: „Bine ați venit acasă! Fie ca sărbătorile pascale, petrecute alături de părinți, rude și prieteni să vă aducă bucurii și fericire, amintiri multe, bune și prețioase! Să vă fie de bun augur reîntoarcerea acasă! Vă așteptăm oricând să reveniți! Guvernul Republicii Moldova” Mi-am asumat această responsabilitate, știind că o să partajați această abordare în numele Dumneavoastră.
Și prin acest gest arătăm și respectul față de concetățenii noștri, majoritatea căror nu au plecat înafara țării de voie bună. E un semn de bucurie că dânșii revin acasă și au șansa să mențină astfel legăturile cu Patria, cu rudele, cu familiile și, bineînțeles să contribuie și la dezvoltarea țării. Vreau să mulțumesc Biroului pentru Relații cu Diaspora, Serviciului Vamal, Poliției de Frontieră și altor instituții pentru această inițiativă.
Dar, după cum spuneam, această inițiativă și acest mesaj trebuie acest mesaj trebuie să-l completăm în continuare cu fapte concrete. Numărul considerabil de cetățeni care circulă acum, nu exclud că în două săptămâni să intre cam 250 de mii de cetățeni de-ai noștri, solicit MAI, Poliției de Frontieră, Serviciului Vamal să suplinească numărul de personal, să folosească toate mijloacele tehnice și toate capacitățile disponibile pentru ca trecerea persoanelor, mărfurilor, coletelor, cadourilor să fie cât se poate de rapidă și plăcută pentru toți. Rog angajații acestor instituții să nu uite să fie zâmbitori și corecți cu concetțenii noștri.
La fel, vom avea un număr mare de automobile care circulă pe drumuri. Solicit Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului Național de Patrulare să întreprindă toate măsurile speciale pentru asigurarea siguranței și securității traficului rutier.
Înainte de a iești din cabinet am discutat la telefon cu Premierul român Victor Ponta, care mi-a zis două chestii îmbucurătoare. Prima este că, în sfârșit, banii pentru grădinițe au pornit spre Chișinău. Aceasta înseamnă că trebuie să trecem la a doua fază – prima am depășit-o, am identificat lista grădinițelor, acum trebuie să dăm dovadă de maximă responsabilitate și eficiență în cheltuirea acestor bani, astfel încât cetățeanul să vadă că fiecare cent este cheltuit cu maximă eficiență, în mod special pentru copiii noștri. A doua știre bună a fost faptul că Domnia Sa a semnat o ordonanță prin care Consiliile regionale, Primăriile, în mod special cele din zona de frontieră au dreptul să aloce bani pentru proiecte transfrontaliere, cu colegii din partea astlaltă a Prutului, din Republica Moldova, pentru diverse proiecte. Asta înseamnă, că trebuie să stimulăm o comunicare cât mai activă, cât mai bună și asta, de fapt, s-a întâmplat urmare a întâlnirii Domniei Sale cu președinții de raioane, care a avut loc acum câteva zile la București. Deci, să-i stimulăm să aibă aceste relații de comunicare cât mai activă și să vină cu proiecte concrete pentru localități, pentru raioanele noastre.”