„Bună dimineața, Hristos a înviat!
Stimaţi colegi, doar un subiect vreau să menționez. Nu mi-aş fi dorit, în perioada Sfintelor sărbători de Paște, să fac referință la acest subiect pe o notă mai tristă, dar mă simt nevoit să fac acest lucru, fiindcă în fiecare zi aflăm despre faptul că din cauza şoferilor, de regulă, aflați în stare de ebrietate, se pierd vieți omenești: copii, adolescenți, oameni în vârstă și aceste tragedii, din păcate, se întâmplă aproape zilnic. Asta în pofida faptului că Ministerul de Interne a încercat, și nu fără succes, să creeze un sistem care ar înlătura acest fenomen sau cel puțin l-ar diminua. Din păcate, constatăm că, deși statisticile se îmbunătățesc, oricum aceste vieți omenești se pierd: tragedii în familii și tragedii pentru R.Moldova.
Pe acest motiv, vreau să revin la un subiect pe care l-am mai discutat odată - care este finalitatea constatării de către un agent de circulație că cineva este prins în flagrant în stare de ebrietate. Noi am mai discutat acest subiect și cu colegii de la Procuratură, și cu colegii din Justiție, bineînțeles cu Ministerul de Interne, și deși s-au luat anumite angajamente, să vedem unde se produc în sistem acest blocaj, fiindcă știm că statisticile arată că numărul dosarelor finalizate este foarte și foarte mic. Și eu nu o să mă mir dacă vom constata că se poate întâmpla un accident în cazul unui șofer care a fost prins beat la volan și pe dosarul respectiv nu a fost nicio finalitate.
Pe acest motiv, voi dispune crearea unei comisii de evaluare - formată din reprezentanți ai Ministerului de Interne, ai CNA, ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Justiției, vom invita și reprezentanții Procuraturii Generale, care timp de o lună, cred că e suficient, să evalueze foarte minuțios prestațiile tuturor celor angajați în acest lanț: medicii, ofițerii de urmărire penală, procurorii și judecătorii, astfel încât să înțelegem unde este pus acest blocaj, de ce nu sunt pedepsiți cei care sunt prinși în stare de ebrietate. Altfel, nu-mi dau seama cum am putea să diminuăm acest flagel, că este un adevărat flagel!
Și după asta vom aștepta să fie prezentată aici, la ședința de Guvern, un raport și cu soluții imediate care se impun, eventual, de ce nu, să publicăm lista celor care se fac vinovați sistemic de faptul că mai multe dosare nu sunt duse la bun sfârșit.
În același timp, vreau să-l rog pe dl ministru Filip să ne uităm încă o dată pe mecanismul prin care șoferii obțin permisul de conducere. Nu exclud că acolo avem mai multe deficiențe, să vedem că procesul este transparent, că nu se cumpără aceste permise de conducere, astfel încât cel care îl primește, într-adevăr este bine pregătit pentru a șofa într-o manieră sigură pe drumurile din R.Moldova. Eu înțeleg că starea de ebrietate, incompetența șoferilor de regulă generează astfel de accidente, care se soldează cu decese.
Îmi pare rău că încep cu această știre, dar e foarte dureros în fiecare dimineață, când primesc un mesaj de la ministrul de Interne despre ceea ce se întâmplă în țară, de regulă, constat că s-a mai produs un accident.Și asta în pofida faptului că poliția a întreprins mai multe acțiuni și activități necesare și benefice.
Vă mulțumesc și acum vă propun să trecem la primul subiect, care ține de cadre…”