Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.05.2014

Declarația Viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr

Declarația Viceprim-ministrului, ministrului Economiei, Valeriu Lazăr

Constat cu regret că ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a lansat o campanie de dezinformare a opiniei publice în legatura cu activitatea Ministerului Economiei, ceea ce mă obligă să fac câteva precizări, în special să arăt caracterul iresponsabil al acuzațiilor pe care le-a lansat acesta.

Dincolo de atitudinea total necolegială, manifestată de domnul ministru Bumacov, există și aspecte care țin de corectitudine, iar faptul că suntem într-un an electoral, nu trebuie să ne arunce în false competiții și, mai ales, nu trebuie ascunse în spatele unor campanii murdare interse care ar putea fi și mai murdare.

De aceea, pentru ca opinia publică să fie informată cât mai corect, prezint câteva argumente care vin să arate că lucrurile nu stau așa cum, în mod denaturat, le-a prezentat domnul ministru Bumacov, urmând ca în perioada urmatoare să prezint și alte aspecte legate de interesele reale care stau în spatele acestor acuzații, dacă va exista interes din partea opiniei publice.

În primul rând, imediat după ședinta Guvernului în care a fost aprobată Strategia de dezvoltare a agriculturii, dl Bumacov a plecat pentru două săptămâni în Japonia, fără a semna Hotararea de Guvern. Or, eu, în calitate de viceprim-ministru, contrasemnez documentele penultimul, înainte de Prim-ministru, și după autori și alți miniștri responsabili de domeniile vizate. Dacă ținea cu adevărat la acel document, dl Bumacov trebuia, împreună cu colegii din Guvern, să definitiveze textul Strategiei, ținând cont de toate obiecțiile și propunerile înaintate de mai mulți miniștri și acceptate în ședința de Guvern, și abia apoi să plece în deplasare.

Astfel, de întârzierea în semnarea Strategiei este de vină nimeni altul decât ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, pe care îl sfătuesc să învețe a comunica cu colegii din Guvern.

Cât ține de viziunea Ministerului Economiei și a mea personală asupra priorităților de dezvoltare a economiei, am expus-o în repetate rânduri. Agricultura competitivă, de performanță, poate fi doar una înalt tehnologizată. Astfel, angajații disponibilizați din sector urmează a fi asigurați cu locuri de muncă ce pot fi generate de afaceri non-agricole, în mod special industriale, în zonele rurale. Tocmai de aceea am insistat să fie inclusă în agenda relațiilor cu Uniunea Europeană și dezvoltarea rurală și regională, care ar asigura infrastructura necesară în acest sens. Oamenii la țară au nevoie de drumuri, apă și canalizare, infrastructură de producere, de întreprinderi mici și mijlocii, pentru care Ministerul Economiei și alte ministere au atras și vor atrage în continuare cât mai multe programe, precum este de exemplu PARE 1+1. Pe oamenii din sate îi intereseaza să aibă condiții decente de trai și locuri de muncă, mai puțin cine și ce competențe are în Guvern.

Aceasta nu subestimează însă, în nici un fel, importanța potențialului agricol al Republicii Moldova și rolul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare în dezvoltarea sectorului.

Acuzațiile că eu aș fi împtriva sectorului agricol sunt o aberație totală, din considerentul că, în calitate de viceprim-ministru, sunt responsabil de dezvoltarea întregii economii, inlusiv a agriculturii, de care sunt direct interesat. Cu singura deosebire, că eu, ca viceprim-ministru, trebuie să gândesc mai complex, să privesc tabloul în ansamblu, cu o abordare sistemică, și nu una strict departamentală.

De asemenea, acuzațiile că s-ar fi ratat finanțări europene din cauza poziției mele sunt niște aberații. Programul ENPARD, la care se face referință, încă nici nu a fost lansat, deci, nu se putea rata o finanțare din acesta. 

Sunt surprins de declarațiile iresponsabile şi lipsa de consecvență ale colegului meu din Guvern, care induce în eroare opinia publică și reprezentanții sectorului de dezvoltarea căruia este responsabil. Având atâtea posibilități de a mă contacta şi coordona activitatea noastră în Cabinetul de miniştri, dl Bumacov recurge la acuzații publice, folosind ca instrument de distragere a atentiei si justificare a propriilor eșecuri asociațiile de producători.

Având în vedere că astfel de acuzații sunt lansate periodic de către colegul meu din Guvern, tocmai atunci când eu sunt plecat din țară în deplasare sau în concediu, la revenire voi face uz de calitatea mea de viceprim-ministru pentru mă asigura că toți miniștrii din sectoarele aflate în coordonarea mea își îndeplinesc corect funcțiile.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus