Miniștrii energiei din țările membre ale Uniunii Europene reuniți vineri, la Atena, au apreciat că este necesară o piață comună a energiei, care să permită reducerea dependenței de Rusia, devenită tot mai critică în contextul crizei din Ucraina.
'Avem nevoie de o politică externă energetică comună', a afirmat comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, în conferința de presă care a urmat reuniunii lor informale. Acesta a insistat asupra necesității ca acordurile interguvernamentale cu terți să se realizeze la nivel european, potrivit EFE.
Oficialul UE a manifestat un optimism prudent cu privire la posibilitatea ca, în următoarele două săptămâni, UE, Rusia și Ucraina să poată ajunge la un acord în disputa privind prețul gazelor.
'Menținem cooperarea, Rusia furnizează și Europa plătește gazele. Credem că este greșit să se folosească problema gazelor drept armă', a spus Günther Oettinger.
Potrivit comisarului european, UE speră ca furnizarea gazelor naturale să fie garantată nu numai pentru cei 28, ci și pentru Ucraina, Republica Moldova și Balcanii de Vest.
'Vrem să menținem Rusia ca partener, însă Norvegia să-și asume un rol mai important, ca și Algeria și coridorul sudic', a declarat Günther Oettinger, făcând aluzie la proiectul gazoductului care face legătura între Azerbaidjan și Italia prin Georgia, Turcia, Grecia și Albania.
În ceea ce privește posibilitatea de a se introduce un preț fix pentru gaze în întreaga UE, Günther Oettinger s-a arătat favorabil ideii ca piața, prin propriile reguli, să conducă la acest preț unic.
Potrivit comisarului european, creșterea de la 30 la 50 sau 60 de zile a perioadei minime asigurate prin rezerva de gaze și folosirea gazoductelor bidirecționale ar permite schimburi între statele membre în cazul unor ierni deosebit de geroase în unele zone ale UE.
'Infrastructura energetică este mama strategiilor energetice', a apreciat Günther Oettinger.
Ministrul grec al energiei și mediului înconjurător, Yannis Maniatis, a cărui țară deține președinția semestrială a Consiliului UE, a evidențiat la rândul său obiectivele de creștere a eficienței energetice și de reducere a cheltuielilor în domeniu, în contextul schimbărilor climatice și pentru reducerea dependenței, scrie Agerpres.
Trimite e-mail | Printeaza
Externe
17.05.2014Günther Oettinger: UE speră ca furnizarea gazelor naturale să fie garantată nu numai pentru cei 28, ci și pentru Ucraina, Republica Moldova și Balcanii de Vest
Comentarii (0)