Trimite e-mail | Printeaza
Externe
19.05.2014

Traian Băsescu: Sper să nu apară instabilitatea în Republica Moldova până pe 27 iunie

Traian Băsescu: Sper să nu apară instabilitatea în Republica Moldova până pe 27 iunie

Sper să nu apară instabilitatea în Republica Moldova până pe 27 iunie, când va semna acordurile de asociere și de liber schimb cu Uniunea Europeană, a declarat, duminică, la Iași, președintele Traian Băsescu.

'Unul dintre obiectivele noastre este sprijinirea Republicii Moldova, ceea ce nu este ușor. Este o țară care poate deveni foarte ușor instabilă din cauza focarelor pe care le are pe teritoriul ei și aici mă refer la Transnistria, Tarcalia — o regiune locuită de etnici bulgari, Găgăuzia și de ce nu chiar și Bălți. Eu mi-aș dori tare mult ca instabilitatea să nu apară până pe 27 iunie când Republica Moldova semnează acordul de asociere și acordul de liber schimb. Mi-aș dori să nu se producă o destabilizare în Republica Moldova', a declarat președintele Traian Băsescu.

Șeful statului a adăugat că procesele de destabilizare a unei țări țin și de modul în care acționează guvernul acelui stat. Traian Băsescu a precizat că România a cooperat cu guvernul de la Chișinău.

'Guvernul de la Chișinău a reușit să prevină provocări iar episodul Rogozin a fost un astfel de episod de provocare. Sperăm să se mențină stabilitatea, să nu fie împiedicată semnarea celor două acorduri. (...) Dar nu putem să nu luăm în calcul acest element care are rădăcini, încurajarea pe care comuniștii o dau acestor focare de instabilitate să se manifeste', a declarat șeful statului.

Traian Băsescu a precizat că privește la Republica Moldova ca la un al doilea stat românesc.
'Obligațiile noastre politice sunt enorme pentru această țară (Republica Moldova — n.r.), nu ne-ar ierta nimeni dacă nu am valorifica conjunctura favorabilă semnării acordurilor. Sperăm ca lucrurile să se mențină pe o zonă acceptabilă a stabilității, chiar dacă nu ne lasă indiferenți poziția găgăuzilor sau ce se poate întâmpla cu Transnistria. La evoluția Republicii Moldova trebuie văzut contextul regional. Federația Rusă a devenit extrem de agresivă, nu are nicio regulă. Anexarea Crimeei nu a avut nicio regulă, în estul Ucrainei sunt militari antrenați în Federația Rusă. Acest context ne ține îngrijorați legat de evoluțiile din Republica Moldova, dar în nici un caz lipsiți de optimism. Și guvernul Republicii Moldova este determinat să atingă obiectivul celor două acorduri și sperăm ca România să fie primul stat care îl va ratifica', a declarat Traian Băsescu.

Președintele a subliniat și susținerea pe care Uniunea Europeană o are față de Republica Moldova.
'La situația actuală, sprijinul UE pentru R. Moldova este enorm. Nu numai România este avocat al Republicii Moldova ci chiar Comisia Europeană și Consiliul European prin președintele consiliului. Una dintre marile probleme pe care le avea Republica Moldova era o eventuală întrerupere a exportului de fructe către Federația Rusă. Vineri se discuta și în principiu se aprobase dublarea cotelor pentru Republica Moldova pentru a o sprijini dacă Federația Rusă ar avea atitudini de acest tip, pe care le-a mai avut. Când Federația Rusă a oprit importul de vinuri din Republica Moldova, imediat s-a deschis piața către Uniunea Europeană', a arătat Traian Băsescu.

Președintele a apreciat că intenția grupurilor parlamentare de a scoate o rezoluție cerând ca Uniunea Europeană să fie parte a formatului de negociere și nu doar observator 'este un act politic important dar extrem de dificil de acceptat de Federația Rusă'. 'Nu aș privi dramatic o eventuală rămânere a statutului Uniunii Europene cu statut de observator. În interior funcționează consensul și niciodată Federația Rusă nu va ezita să pună veto-ul său', a apreciat șeful statului.

Traian Băsescu a subliniat că Republica Moldova trebuie sprijinită în alte moduri decât declarativ.
'Este important să facem alte lucruri, dincolo de susținere politică, de burse, de cei 100 milioane euro acordați ca și credit nerambursabil. Trebuie să ne inter-conectăm energetic cu Republica Moldova, ca soluție de a-i garanta independența energetică. Sunt în proiect 3 linii de 400 kilowati care să acopere integral nevoile de energie a Republicii Moldova, este în proiect gazoductul care trebuie prelungit până la Chișinău și trebuie introduse stațiile de pompare. Eu am reacționat când Martin Schultz a spus că situația Crimeei este un fapt împlinit și trebuie luată ca atare. Grupul socialist condamnă de prea puține ori atitudinea Federației Ruse, probabil și din simpatii politice. Nu văd vreun risc ca România să își schimbe poziția în situația în care nu am făcut încă ce avem de făcut. Abia am terminat o linie de 100 kw și mai trebuie făcute alte 3 linii. De asemenea, nu am stabilit decât prima etapă a gazoductului. A doua etapă, de introducere a stațiilor de pompare, care e mai scumpă, nu are nici proiectul făcut. Aici e diferența între a fi sau nu eficient. Este clar că nici România nu a avut o situație grozavă în ultimii ani, dar dacă ai un obiectiv, fă ce trebuie pentru atingerea lui. Mă uit la câți bani dăm pentru programe extrem de puțin importante pentru consilii județene. Am putea asigura banii dacă am ține mai puțin cont de interesele baronilor locali. Trebuie să schimbăm radical abordarea', a declarat președintele României.

Președintele Traian Băsescu a participat, duminică, la Iași, la o dezbatere organizată de Fundația Mișcarea Populară, având ca temă 'Prioritățile României în Uniunea Europeană'. La eveniment sunt prezenți și fostul premier Emil Boc, președintele PMP, Eugen Tomac, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, parlamentari afiliați la PMP, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus