Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 22 mai a.c., la Reședința de stat, o întrevedere cu președintele Republicii Cehe, Miloš Zeman, aflat în vizită oficială în țara noastră.
Cei doi șefi de stat au avut o întrevedere privată, după care au luat parte la convorbiri oficiale cu participarea membrilor celor două delegații.
Președintele Nicolae Timofti l-a informat pe omologul său ceh despre procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și despre provocările la adresa securității naționale în contextul regional actual dificil. „Cred cu tărie că Republica Moldova are nevoie de o perspectivă europeană clară pentru a putea continua într-un mod constructiv reformele iniţiate, sfidând provocările şi tensiunile regionale”, a spus Nicolae Timofti.
La rândul său, președintele Miloš Zeman a exprimat sprijinul Cehiei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
Miloš Zeman l-a felicitat pe șeful statului cu ocazia abolirii de către instituțiile europene a regimului de vize pentru cetățenii moldoveni și a semnării, pe 27 iunie a.c., a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. „Statutul de neutralitate a Republicii Moldova, stipulat în Constituție, nu constituie un impediment pentru procesul de integrare europeană a țării”, a precizat președintele ceh.
Nicolae Timofti și-a exprimat îngrijorarea față de tentativele autorităților neconstituționale de la Tiraspol de a tensiona situația cu scopul de a bloca parcursul european al țării. „Optăm pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, prin oferirea unui statut special regiunii transnistrene”, a precizat Nicolae Timofti.
Președintele Cehiei a opinat că diferendul transnistrean poate fi reglementat prin preluarea modelului german de delegare a unor drepturi lărgite regiunilor, fără ca acestea să aibă dreptul de veto.
Președintele Nicolae Timofti a pledat pentru intensificarea cooperării economice bilaterale, menționând că Cehia este cel mai mare importator din Uniunea Europeană al vinurilor produse în țara noastră. „Consider că divinul moldovenesc este cel mai bun din lume”, a spus Miloš Zeman.
Președintele Cehiei s-a declarat încântat să afle de la omologul său moldovean că în Republica Moldova există o comunitate de 316 etnici de origine cehă în comuna Huluboaia, raionul Cahul. Oficialul ceh a solicitat autorităților de la Chișinău să acorde asistența necesară sătenilor pentru dezvoltarea infrastructurii acestei localități.
În cadrul conferinței de presă, întrebați despre situația din Ucraina, cei doi șefi de stat au exprimat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, menționând că alegerile prezidențiale care urmează să aibă loc pe 25 mai a.c. vor contribui la instaurarea păcii și stabilității politice în țara vecină.
În urma convorbirilor oficiale au fost semnate Acordul între Guvernele Republicii Moldova şi Republicii Cehe privind cooperarea economică şi industrială, precum și Memorandumul de înţelegere între Agenția americană USAID, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova şi Agenţia cehă pentru dezvoltare în vederea creării Registrului vinului, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.