Agenţia de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a desfăşurat astăzi, 26 mai, o conferinţa de presă cu genericul: „Înregistrarea on-line a mărcilor şi a altor obiecte de proprietate intelectuală”.
La eveniment au participat Lilia Bolocan, Directorul general al AGEPI, Stela Mocanu, Directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronica şi Veaceslav Kunev , preşedintele asociaţiei companiilor private TIC din Moldova, Director SRL „Slavans Grafica” Trade mark DEEPLACE.
AGEPI a lansat oficial serviciul web ”Depunerea online a cererilor de înregistrare a obiectelor de proprietate intelectuală”, care poate fi accesat la adresele www.eagepi.md şi www.servicii.gov.md .
Scopul platformei lansate este oferirea serviciilor de calitate cetăţenilor şi mediului de afaceri din Moldova şi străinătate, în procesul de înregistrare a mărcilor, invenţiilor, desenelor industriale, operelor, fonogramelor şi altor obiecte de proprietate intelectuală.
Lilia Bolocan, Directorul General al AGEPI, a menţionat că principalul avantaj al acestui serviciu este posibilitatea de a depune o cerere online la orice oră şi în orice zi a săptămânii.
„Sistemul lansat astăzi permite comunicarea la distanţă, fără ca solicitantul să fie nevoit să se deplaseze la AGEPI. În acelaşi timp, utilizatorul va dispune de un înalt nivel de securitate şi confidenţialitate a informaţiei. În plus, serviciul de depunere online a cererilor permite administrarea eficientă a timpului şi reducerea cheltuielilor personale. În aceeași ordine de idei, utilizatorii serviciului beneficiază și de un sistem modern de plată, inclusiv prin card bancar, din avans, în numerar sau prin serviciul MPay. Important este faptul ca solicitantului nu i se reţine niciun comision suplimentar, în legătura cu utilizarea sistemului de depunere on-line”, a specificat Directorul general al AGEPI.
La rândul său, Stela Mocanu, Directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronica a felicitat Agenţia pentru pasul făcut în acest sens.
„Este foarte important să oferim cetăţenilor posibilitatea de a interacţiona cu statul, fie prin calculator, fie de la telefonul mobil. Respectiv, este foarte important ca să putem utiliza aceste instrumente şi aceste tehnologii pentru a oferi cetăţenilor şi mediului de afaceri o interacţiune cât mai simplă cu statul şi reducerea acelei poveri administrative, precum şi reducerea de costuri”, a specificat Directorul executiv al Centrului de Guvernare Electronică.
În cadrul conferinței de presă, specialiştii Departamentului Informatică al AGEPI au realizat un exercițiu practic privind depunerea online a unei cereri de înregistrare a mărcii.