Republica Moldova și România vor avea o Cameră Bilaterală de Comerț și Industrie. Pe 27 mai 2014, la Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova au fost semnate actele ce urmează a fi depuse la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova pentru înregistrarea asociaţiei obştești "Camera Bilaterală de Comerț și Industrie Republica Moldova-România".
Președintele CCI a RM, Gheorghe Cucu, a menţionat responsabilitatea pe care o are o cameră de comerț, comparativ cu alte asociații obștești.
"Conform Legii cu privire la Camera de Comerț și Industrie, CCI a RM trebuie să fie unul dintre fondatorii unei camere mixte. Sistemul cameral este specific, iar pentru a fi încadrată în acesta, organizația respectivă trebuie să aibă sarcini și funcții corespunzătoare, să desfășoare activități ce țin de sistemul cameral.
Datele statistice arată că România se situează pe locul II între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale. Scopul Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Republica Moldova-România este dezvoltarea şi promovarea relațiilor economice și comerciale dintre cele două state, dintre diferite categorii de întreprinzători și agenți economici din aceste țări, precum și susținerea altor sfere de importanță națională. Sper ca noua organizație să fie activă și să se integreze cât mai curând în sistemul cameral al Republicii Moldova", a spus Gheorghe Cucu.
Potrivit CCI, printre fondatorii Camerei Bilaterale de Comerț și Industrie Republica Moldova-România este și Constantin Vieru, întreprinzător din dreapta Prutului. "La momentul actual nu am afaceri în Republica Moldova, dar planific să valorific oportunitățile oferite de piața de aici. Ținând cont de bunele relații dintre țările noastre, am constituit un grup de inițiativă și ne-am întrebat ce putem face pentru a contribui la dezvoltarea parteneriatelor dintre agenții economici din Moldova și România. În context, dorim ca organizația noastră să devină un instrument eficient pentru atragerea investițiilor și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii", a afirmat sursa citată.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu România, pentru 3 luni ale anului 2014, a înregistrat suma de 249,3 mil. USD - cu 10,21% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Exportul de mărfuri realizat în perioada ianuarie - martie 2014 a înregistrat suma de 93,6 mil. USD, crescând cu 16,33 % faţă de aceeaşi perioada a anului precedent. România se situează pe locul 2 în topul ţărilor în care Republica Moldova efectuează exporturi, deținând o pondere de 16,33 % în volumul total al exportului RM.
Importul de mărfuri efectuat în perioada de referință în Republica Moldova din România a însumat 155,7 mil. USD şi a înregistrat o creştere de 8,42 % în raport cu trei luni ale anului 2013. România se situează pe locul 3 în topul ţărilor din care Republica Moldova efectuează importuri, deținând o pondere de 12,78% în volumul total al importului RM.