Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.05.2014

Ministerul Economiei a revizuit prognoza de creștere economică pentru anul curent de la 4-5% până la 3,5% , iar pentru anii 2014-2017 până la 4,5% anual

Ministerul Economiei a revizuit prognoza de creștere economică pentru anul curent de la 4-5% până la 3,5% , iar pentru anii 2014-2017 până la 4,5% anual

Ministerul Economiei a prezentat miercuri, în cadrul ședinței Consiliului consultativ al instituției, prognozele  revizuite de creștere economică, ce urmează a fi utilizate în elaborarea Cadrului de cheltuieli pe termen mediu și elaborarea proiectului de buget. Astfel, Ministerul Economiei a revizuit prognoza de creștere economică pentru anul curent de la 4-5% până la 3,5% , iar pentru anii 2014-2017 până la 4,5% anual.

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că prognozele sunt construite pe factori obiectivi și nu țin cont de o eventuală restricționare a exporturilor în țările CSI. „Dacă acest lucru se va întâmpla, vom fi în cu totul alte realități economice și vor trebui revizuite nu doar prognozele, ci și alte documente cu caracter bugetar-fiscal și de politici”, a declarat Valeriu Lazăr. Ministrul Economiei a precizat că, în contextul intrării în vigoare a Acordurilor de asociere și de comerț liber (DCFTA) cu Uniunea Europeană, este extrem de important dialogul cu partenerii din Federația Rusă, pentru a-i convinge de beneficiile comune ale DCFTA.

Ministrul Economiei a subliniat că economia moldovenească este dependentă de piețele externe de desfacere a producției și de regimul de acces pe acestea. Astfel, chiar dacă în primul trimestru a fost înregistrată o creștere a volumului producției industriale, a celei agricole și industriilor conexe, exporturile pe piețele tradiționale au înregistrat o scădere, explicată prin temerile exportatorilor de a tranzita Ucraina și de a rămâne cu producția blocată în cazul unui posibil embargou din partea Federației Ruse, dar și de efectele embargoului deja existent pentru vinuri.

Valeriu Lazăr a precizat că Ministerul Economiei a negociat regimuri comerciale favorabile atât cu CSI, cât și cu Uniunea Europeană și Turcia, dar performanța la export depinde, acum în special, de nivelul de calitate al produselor și de competitivitatea întreprinderilor moldovenești. Preocuparea principală a acestora trebuie să fie acum sporirea competitivității, a adăugat ministrul Economiei.

Totodată, potrivit lui Valeriu Lazăr, urmare a reformelor structurale promovate în ultimii ani, potențialul de creștere a economiei moldovenești s-a extins de la 3-4% anual la 5-6%, cu condiția că vor fi evitate șocurile externe. 

Prognoza revizuită de creștere economică poate fi găsită pe situl Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus