Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.06.2014

Experți IDIS: Factura la energia electrică în RM este prea mare

Experți IDIS: Factura la energia electrică în RM este prea mare

IDIS ”Viitorul” a prezentat joi, 5 iunie, o analiză comparativă a pieței energiei electrice regionale (R. Moldova, România, Ucraina). Autorii, Corina Gaibu și Ion Muntean, au evaluat oportunitățile Republicii Moldova de achiziție a energiei electrice de la producătorii și furnizorii angrosiști din regiune; prețurile estimative și potențialul impact asupra tarifului final în Republica Moldova.

”Prin această lucrare și în cadrul acestor discuții vom încerca să explicăm de ce prețul de achiziție a energiei electrice este mai mare, respectiv și tariful pentru consumatorul final este mai mare decât pentru consumatorii din regiune, cum ar fi România și Ucraina, piețele cărora au fost analizate de experții IDIS prin prezenta lucrare. Vrem să înțelegem dacă acest aspect se datorează lacunelor politicilor din domeniu sau sunt alte cauze. Lucrarea a fost documentată de mai mulți experți, inclusiv internaționali, iar recenzia a fost făcută de Victor Parlicov, director ANRE”, a precizat Liubomir Chiriac, directorul executiv al IDIS ”Viitorul”.

Experții au analizat costurile de import a energiei electrice și le-au comparat cu cele din țările din regiune. Potrivit lor, facturile la energia electrică sunt prea mari. Analizând prețurile energiei electrice în regiune, se constată o creștere nejustificată a prețului la energia electrică livrată consumatorului. Prețul de achiziție obținut de RM în 2014 este cel puțin cu 15% mai mare decât cel de pe piața din România și cu 23% mai mult față de piața de energie electrică din Ucraina. Republica Moldova a cunoscut o creștere a prețului de import în ultimii 9 ani de aproape 3 ori, de la 2,4 cUSD/kWh în 2005 până la 6,8 cUSD/kWh până în martie 2014.

Totodată, piața de energie electrică din Republica Moldova este apreciată cu un nivel avansat de liberalizare, cel puțin pe hârtie. Realitățile actuale demonstrează cu totul o altă situație. Angajamentele de liberalizare a pieței energetice în Republica Moldova au fost uitate de Guvernul de la Chișinău atunci când s-a mimat procesul de negociere anterior semnării contractelor de import în mai 2011 și mai 2012, consideră autorii.

Guvernele RM, inclusiv cel din prezent, au negociat și semnat contracte de import a energiei electrice extrem de împovărătoare pentru Moldova, în pofida faptului că piața ucraineană este o piață deschisă pentru toți doritorii de a participa la procesele de vânzare-cumpărare a energiei electrice angro, se mai arată în lucrare.

Astfel, autorii recomandă autorităților să sporească transparența efectuării achizițiilor de energie electrică angro din regiune. Structurile de stat responsabile de executarea și monitorizarea achizițiilor angro de energie electrică trebuie să implementeze mecanisme de monitorizare a pieței regionale în mod permanent, a modificărilor pe aceste piețe și să asigure publicarea unor rapoarte periodice privind evoluția acestor piețe, a prețurilor de pe aceste piețe și a modului de formare a prețurilor de import pentru Republica Moldova. Totodată, autorii recomandă participarea R. Moldova la piața bursieră de energie electrică a Ucrainei.

La discuții au participat reprezentanți ai ”Red Union Fenosa”, Academiei de Științe, Universității Tehnice, Ambasadei României, Delegației UE în RM, experți naționali, dar și internaționali, care au venit cu comentarii pe marginea celor expuse, precum și cu sugestii, care vor fi ulterior inserate într-un studiu complex.

Necesarul de energie în 2013 a fost asigurat de importuri în proporție de aproximativ 81%, restul fiind produs de către Centralele termoelectrice locale și Centrala Hidroelectrică Costeşti. În perioada aprilie 2011 – decembrie 2013 Compania Union Fenosa a procurat energie electrică de la Cuciurgan, iar RED Nord și RED Nord-Vest prin intermediul SA Energocom de la DTEK "Eastenergo" din Ucraina.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus